Sârbii renunță greu la arme, în ciuda masacrelor de luna trecută. „Poți să comiți o crimă cu orice obiect”

Data publicării:
serbia

Aproximativ 14.000 de arme au fost colectate în cadrul campaniei naționale de dezarmare din Serbia. A fost anunțată o amnistie de o lună, timp în care cetățenii au putut preda armele neînregistrate fără riscul de a fi pedepsiți. Dar Dejan Tomka spune că s-a făcut prea puțin și prea târziu. Serbia este inundată de arme de foc ilegale, iar guvernul a luat măsuri doar după ce 17 persoane au fost ucise recent în două incidente armate. În timp ce mii de persoane din întreaga Serbie s-au alăturat manifestațiilor împotriva violenței, deținerea de arme de foc este un lucru pe care mulți îl consideră de la sine înțeles. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

Tirul este un sport popular în Serbia și o afacere înfloritoare. Astăzi, oaspeții primesc o pușcă cu lunetă. Aceasta a fost folosită în Afganistan și Bosnia, spun operatorii cu o urmă de mândrie. Poziția proprietarului cu privire la armele de foc e clară:

Stefan Radojicicic, proprietarul unui poligon de tir: O armă de foc în sine nu ucide pe nimeni. Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem. Poți să comiți o infracțiune sau o crimă cu orice armă sau obiect. Mereu sunt două fețe ale aceleiași monede.

Recent, două incidente armate au provocat o undă de șoc în Serbia: în mai, un tânăr a ucis opt persoane într-un sat vecin. Familia sa avea un adevărat arsenal de acasă.

Cu o zi înainte, la Belgrad, un elev a împușcat opt colegi de clasă și un agent de pază cu arma tatălui său.

De atunci, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. Inclusiv Dejan Tomka, ai cărui copii mergeau la școala unde au avut loc împușcăturile. Sistemul, statul, toată lumea a eșuat în ochii lui. El simte că societatea devine tot mai violentă. Demonstranții vor ca președintele și guvernul să demisioneze.

Copiii lui Dejan Tomka au supraviețuit la limită masacrului de la școală. El spune că nu va uita niciodată frica pe care a simțit-o și se plânge că au fost lăsați să se descurce singuri după eveniment. Familiile se simt abandonate.

Dejan Tomka, părinte: La început, ai un sentiment de șoc din cauza întregii situații, care e mult mai intensă decât poți înțelege din punct de vedere politic sau social. Apoi a trebuit să facem față traumei, acestei frici pe care am dezvoltat-o cu toții.

Atacatorul de la școala din Belgrad avea doar 13 ani. Arma era deținută legal de tatăl lui. Acum, săptămâni mai târziu, oamenii încă încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Potrivit unui studiu, Serbia ocupă locul al treilea în lume în ceea ce privește posesia de arme. Statistic, unul din trei sârbi deține o armă, adesea ilegal, deși numărul acestora este în ușoară scădere. Lobby-ul sârb pentru arme de foc vorbește exclusiv despre armele deținute legal.

Dragan Savic, Asociația Proprietarilor de Arme: 7% din populație este înarmată legal, nu 36%, așa cum relatează presa străină. Acest lucru înseamnă 12 arme la o sută de locuitori, adică de zece ori mai puțin decât în Statele Unite. Dacă cifrele sunt corecte - și cu siguranță sunt! - suntem printre țările cu cele mai puține arme deținute de populație, din Europa.

În urma incidentelor armate, guvernul sârb le-a cerut oamenilor să își predea armele ilegale în mod anonim și fără a fi sancționați. Mii de persoane au făcut deja acest lucru. În plus, comerțul legal cu arme și cu piese a fost complet interzis timp de doi ani.

Un pas prea departe pentru operatorii poligoanelor de tir.

Stefan Radojicicic, proprietarul unui poligon de tir: S-a întâmplat ceva ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Indiferent dacă armele erau legale sau nu. Dar cred că e nechibzuit să interzici proprietarilor legitimi de arme să facă ceea ce înainte era legal.

Dejan spune că armele reprezintă doar o parte a problemei. El vorbește despre o abrutizare generală a societății sârbe și spune că la acest lucru contribuie posturile pro-guvernamentale, precum Pink TV. În opinia sa, Pink TV difuzează cea mai slabă formă de conținut - insulte și bătăi.

Dejan Tomka, părinte: Este o formă latentă de violență. Nu face victime în mod direct, dar creează un sentiment, o atmosferă în care suntem în permanență la un pas de violența verbală. Iar apoi, suntem la un singur pas de violența fizică.

Oamenii au cerut ca postul Pink TV să fie închis. Presiunea asupra statului e tot mai mare. Guvernul știe că starea de spirit se întoarce împotriva sa. Luna trecută, președintele autocrat al Serbiei, Aleksandar Vucici, a organizat o demonstrație pentru el însuși și a cerut ca susținătorii lui să fie aduși din toată țara la Belgrad.

Guvernul este încă stabil la conducere. Dar în Serbia se simte un aer de schimbare.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri