Scenariu apocaliptic cu un atac nuclear asupra Seulului: 2 milioane de morţi şi răniţi. Câte arme nucleare vrea Kim Jong Un (raport)

Data actualizării: Data publicării:
National flags of the US (L) and South Korea (R) are displayed in front of a B-52H strategic bomber parked at a South Korean Air Force base at Cheongju Airport
SUA trebuie să desfășoare mai multe arme nucleare pentru a descuraja Coreea de Nord. Foto: Profimedia

Seulul şi Washingtonul ar trebui să modernizeze aproximativ 100 de arme nucleare tactice americane pentru a sprijini securitatea Coreei de Sud împotriva ameninţărilor tot mai mari venite dinspre Coreea de Nord, arată un raport de cercetare citat de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. Scenariul unui atac nuclear asupra Seulului anticipează aproape două milioane de victime, în vreme ce Kim Jong Un ar urmări să-și crească arsenalul până la peste 300 de arme nucleare, potrivit raportului.

Institutul Asan pentru Studii Politice şi RAND Corp. au făcut această recomandare într-un raport comun, subliniind că Phenianul „a stabilit deja o forţă de arme nucleare care ar putea reprezenta o ameninţare existenţială” pentru Coreea de Sud şi este „pe punctul” de a reprezenta o ameninţare serioasă pentru SUA.

„Kim Jong-un pare să planifice o forţă de cel puţin 300 până la 500 de arme nucleare. Pragul de 300 de arme ar putea fi aproape atins în 2030”, se arată în raportul intitulat „Opţiuni pentru consolidarea asigurării nucleare a Republicii Coreea”, citat de Yonhap, potrivit Agerpres.

Amenințarea Nordului

Raportul estimează că un potenţial atac nuclear nord-coreean la fel de puternic ca cel de-al şaselea test nuclear, dacă ar fi lansat împotriva Seulului, ar duce la aproape două milioane de morţi şi răniţi grav.

Documentul mai arată că Nordul speră să-şi folosească arma nucleară pentru a ameninţa Washingtonul ca să rupă alianţa Coreea de Sud - SUA şi pentru „a domina Coreea de Sud fără a fi nevoie să o invadeze”.

Raportul cere ca aproximativ 100 de arme nucleare tactice americane să fie modernizate pe cheltuiala Coreei de Sud, spunând că armele ar putea fi stocate în SUA, dar ar fi desfăşurate rapid şi ar fi angajate în sprijinirea Sudului.

Câte arme nucleare ar putea sprijini Coreea de Sud

Conform analizei, procesul secvenţial în patru paşi pentru a angaja arme nucleare americane în Sud şi pentru a presa Nordul să-şi îngheţe programul de arme nucleare va implica, de asemenea, construirea unui nou depozit tactic de arme nucleare americane în Coreea de Sud şi dedicarea „totală sau parţială a armelor nucleare de pe un submarin american cu rachete balistice care operează în Pacific pentru a viza Coreea de Nord”.

Raportul subliniază că, „dacă va fi implementată aproximativ aşa cum este descrisă, această opţiune ar putea angaja până la aproximativ 180 de arme nucleare americane pentru securitatea Republicii Coreea în următorii câţiva ani”, în timp ce „poate opt până la 12 bombe nucleare B61 ar putea fi desfăşurate în Republica Coreea atât în scopuri simbolice, cât şi operaţionale”.

Mai multă „claritate strategică”

De asemenea, documentul subliniază că asigurarea Coreei de Sud în umbrela nucleară a SUA a eşuat din cauza ambiguităţii angajamentului Washingtonului faţă de Sud pe fondul ameninţărilor nord-coreene în creştere, ceea ce a dus la înmulţirea apelurilor ca Seulul să-şi dezvolte propriile arme nucleare.

Declaraţia de la Washington, în care preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi preşedintele american Joe Biden au convenit să consolideze descurajarea extinsă la summitul lor din aprilie, „promite o mai mare claritate strategică”, dar încă „nu are detaliile de implementare necesare pentru a spori cu adevărat asigurarea nucleară a Republicii Coreea”, se arată în raport.

„Când avem de-a face cu ameninţările cu arme nucleare ale Coreei de Nord şi Chinei, importanţa clarităţii strategice nu va face decât să crească în viitor”, se mai menţionează în raport.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri