Școlile din Finlanda distribuie, în continuare, mese de prânz gratuite elevilor, deși sunt închise din cauza coronavirusului

Data publicării:
180910_tabla burete PACHET_SCOALA_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

La două săptămâni după anunţul închiderii şcolilor în Finlanda pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, şcolile din ţară continuă să distribuie în fiecare zi la prânz mese gratuite elevilor, o practică considerată a fi una dintre pietrele de temelie ale societăţii finlandeze, relatează AFP citat, de Agerpres.

În fiecare zi, circa 200 de copii îşi întrerup cursurile la domiciliu şi merg până la cantina şcolii lor, în centrul capitalei Helsinki, unde îi aşteaptă un prânz servit în conformitate cu măsurile sanitare anunţate de guvern.

„Copiii stau la cel puţin un metru unul de celălalt, se spală pe mâini sub supraveghere şi maximum zece copii mănâncă în acelaşi timp”, a explicat Hanna-Kaisa Talvensaari, de la departamentul pentru educaţie al municipalităţii din Helsinki.

Din cauza pandemiei de COVID-19, aproape toate şcolile din ţară sunt acum închise. Chiar dacă măsura a fost relaxată vinerea trecută, guvernul finlandez anunţând că elevii din primele trei clase primare pot merge la şcoală în cazul în care părinţii nu pot rămâne acasă pentru a avea grijă de ei, fiecare este invitat să rămână acasă pentru a opri răspândirea coronavirsului.

În cadrul stării de urgenţă, autorităţile locale pot decide dacă vor continua să servească masa de prânz celor 850.000 de elevi din ţară. Până în prezent, asociaţia autorităţilor locale a afirmat că nu ştie ca anumite regiuni să fi ales să renunţe la această practică.

„Mesele şcolare sunt o parte esenţială a sistemului de protecţie a copilului”, afirmă Liisa Partio, de la asociaţia MLL pentru protecţia copilului.

Potrivit acesteia, restricţiile actuale accentuează sărăcia infantilă în ţară, unde unul din zece copii trăieşte într-o gospodărie cu venituri mici.

„Costurile alimentare ale familiilor cresc şi, dacă în acelaşi timp veniturile părinţilor scad din cauza lipsei de muncă, acest lucru reprezintă o mare problemă”, a explicat ea.

Finlanda a fost una dintre primele ţări din lume care a introdus mese şcolare gratuite pentru toţi copiii, în 1948.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri