Scrisoare deschisă către „Trump al Europei Centrale”. Europarlamentarii îi cer să prezinte scuze Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
n_39900_1

Un grup de europarlamentari cehi i-au trimis o scrisoare deschisă șefului administrației prezidențiale de la Praga, Milos Zeman, cerându-i să prezinte scuze Ucrainei pentru declarațiile sale în legătură cu Peninsula Crimeea, transmite Radio Svoboda, potrivit agenției Unian.

Scrisoarea face referire la recentele afirmații ale președintelui ceh, formulate la Strasbourg, care au trezit indignare la Kiev.

„Dacă încercăm să dăm Crimeea Ucrainei vom avea un război în Europa. Vrem să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, asta nu ridică vreun dubiu, este un fapt împlinit”, a spus Zeman. „Dacă există un dialog între Rusia şi Ucraina, eu cred - iar asta este numai opinia mea personală - că ar putea să aibă loc o compensare pentru Crimeea, sub o formă financiară sau sub formă de gaze naturale sau de petrol”, a adăugat președintele Cehiei.

Europarlamentarii cehi îi reproșează lui Milos Zeman că poziția publică vine în contradictiție flagrantă cu dreptul international și cu politica Executivului de la Praga în dosarul ucrainean.

Conform Unian, oficialii cehi din Parlamentul European notează că, în calitate de șef al statului, Zeman ar trebui să se abțină, în virtutea atribuțiilor de politică externă pe care le are, în a-și mai expune propriile opinii de la nivelul funcției, care contravin intereselor țării și aliților Cehiei.

Apelul adresat președintelui ceh este semnat de șase deputați europeni, printre care Jaromir Stetina, Jiri Pospisil și Ludek Niedermayer.

Milos Zeman a fost criticat în repetate rânduri pentru poziția sa pro-rusă în problema ucraineană.

În 2015, într-un articol din The Spectator, Anne Applebaum, expertă în istoria comunismului est-european, scria că, în 2013, când Cehia se confrunta cu un scandal guvernamental de corupție, compania rusească Lukoil ar fi fințat campania prezidențială a lui Milos Zeman.

Tot în 2015, cu câteva zile înainte ca Zeman - portretizat adesea de analiștii cehi drept „Donald Trump al Europei Centrale” - să devină președinte, publicația poloneză Rzeczpospolita scria că intrase în posesia unor documente care atestau faptul că Cehia, membră UE şi NATO, ar fi vândut arme Moscovei. Şi nu orice fel de arme – „cele mai bune arme din lume”. Şi nu doar „cele mai bune arme din lume”, ci arme americane.

Ipoteza cotidianului polonez era următoarea: armele – semiautomate americane Bushmaster sau germane Heckler-Koch, ca şi revolvere Sig Sauer, utilizate de Marina şi Delta Force americane -, comandate oficial de către vânători ruşi, ar fi fost, de fapt, o tactică a Moscovei pentru a înscena Kievului o posibilă livrare de armament, secretă, dinspre Washington. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Ce mesaj a transmis Elena, după ce CRBL a fost surprins alături de o tânără de 23 de ani: „În căutare de soț...
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Kramer din "Seinfeld" a avut mult de tras după remarcile rasiste făcute în 2006. Nimic nu a mai fost la fel...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Demi Moore, zeiță în alb, într-o rochie cu decolteu amețitor. La 61 de ani atrage toate privirile oriunde ar...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...