Scrisoarea pierdută a lui Cristofor Columb, descoperită la zeci de ani după ce a dispărut din Veneția, va fi înapoiată

Data publicării:
O copie furată a scrisorii lui Cristofor Columb prin care anunța descoperirea Americii
Scrisă în limba latină, scrisoarea este una dintre primele copii ale documentului prin care Cristofor Columb îi anunța pe regele Ferdinand și regina Isabela despre descoperirea Americii. Foto: Profimedia Images

SUA vor înapoia Italiei o scrisoare din secolul al XV-lea a lui Cristofor Columb, a anunțat săptămâna aceasta Serviciul de Imigrare și Control Vamal al Statelor Unite (ICE), informează CNN.

Scrisă în limba latină, ea este una dintre cele în jur de 30 de prime ediții ale scrisorii prin care exploratorul a anunțat descoperirea continentului american față de regele și regina Spaniei, Ferdinand și Isabela, în 1493. Cei doi monarhi au finanțat voiajul lui Columb spre Lumea Nouă.

Se crede că obiectul este o versiune a scrisorii care a fost furată din Biblioteca Națională Marciana din Veneția în anii '80. A fost găsită în posesia unui colecționar privat din SUA.

ICE și Biroul Procurorului din Delaware au anunțat descoperirea în 2020, precizând că persoana care avea scrisoarea a achiziționat-o în 2003 de la un vânzător de cărți rare fără să știe că a fost furată.

Autoritățile nu au oferit mai multe detalii despre cum a fost furată scrisoarea sau cum a ajuns în posesia vânzătorului.

Copiile acestei scrisori sunt foarte rare și prețuite de colecționari și istorici. Varianta care va ajunge în Italia săptămâna aceasta este cunoscută drept ediția Plannck I. Este denumită după Stephan Plannck, un faimos tipograf care a publicat două ediții ale scrisorii acum mai bine de 500 de ani.

Vatican-scrisoare-columb
Ceremonia de înapoiere a copiei scrisorii lui Cristofor Columb care a fost furată de la Vatican. Foto: Profimedia Images

Când documentul a fost descoperit în 2020, Biroul Procurorului Statelor Unite a declarat că valorează 1,3 milioane de dolari.

„Aceasta este a patra ediție originală a scrisorii care a fost furată în ultimele decenii și suntem foarte bucuroși să o înapoiem”, a spus Patrick J. Lechleitner, directorul adjunct al ICE.

Alte copii care au fost furate includ o scrisoare ce a fost returnată de autoritățile americane Vaticanului în 2018 și o alta înapoiată Bibliotecii din Catalonia, Spania.

În 2016, SUA au înapoiat o copie de 8 pagini care a fost furată dintr-o bibliotecă din Florența, Italia, și donată Bibliotecii Congresului Statelor Unite.

Misiunea de înapoiere a obiectului face parte dintr-o serie de eforturi depuse de autoritățile americane de a repatria obiecte prețioase furate din toată lumea.

ICE a spus că a înapoiat peste 20.000 de obiecte în peste 40 de țări și instituții începând cu anul 2007. Printre ele se numără obiecte de artă furate de naziști, sarcofage egiptene, picturi franțuzești, sculpturi italiene, fosile de dinozauri din China și Mongolia și, chiar, rămășițe umane.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri