Secretarul Trezoreriei din SUA spune Chinei că "lumea este suficient de mare încât ambele țări să prospere"

Data publicării:
trezorier SUA vizita CHINA
China este preocupată de sancțiunile SUA asupra cipurilor de înaltă tehnologie, vitale pentru industria de profil. FOTO: Profimedia

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a spus că vizita sa de patru zile la Beijing a plasat legăturile SUA cu China pe o «bază mai sigură». Oficialul american a mai transmis că legăturile SUA-China sunt vitale pentru prosperitatea globală, iar decuplarea celor două economii ar fi dezastruoasă pentru ambele state și pentru întreaga lume. Yellen a ridicat, de asemenea, problema invaziei Rusiei în Ucraina și a ajutorului acordat Moscovei de către Beijing pentru ocolirea sancțiunilor occidentale.

"Mă aştept ca această călătorie să contribuie la construirea unui canal de comunicare rezistent şi productiv", a spus Yellen la o conferinţă de presă susţinută înainte de a se reveni în SUA, transmite The Guardian.

"Speranţa mea este că putem trece la o fază a relaţiei noastre în care diplomaţia la nivel superior este considerată pur şi simplu un element natural al gestionării uneia dintre cele mai importante relaţii bilaterale din lume", a menţionat şefa finanţelor americane, care a avut întrevederi cu o serie de oficiali dintr-o echipă nouă,  tocmai numită în posturi.

China este preocupată de sancțiunile SUA asupra cipurilor de înaltă tehnologie, vitale pentru industria de profil. Beijingul a acuzat SUA că încearcă să-i încetinească ascensiunea și să blocheze comerțul dintre cele două pentru a-i influenţa creşterea economică. 

Trezorierul SUA a explicat că, în pofida dezacordurilor, administrația de la Washington nu vede puterea sa economică precum o armă care ar trebui lansată contra Chinei: "Preşedintele Biden şi cu mine nu vedem relaţia dintre SUA şi China în cadrul unui conflict de mare putere. Credem că lumea este suficient de mare pentru ca ambele ţări să prospere".

Prosperitatea globală depinde de legătura SUA-China

Comerţul şi legăturile strânse dintre cele două ţări sunt vitale pentru prosperitatea globală, a arătat Yellen.

"Ştim că decuplarea celor mai mari două economii ale lumii ar fi dezastruoasă pentru ambele ţări şi destabilizatoare pentru lume. Şi ar fi practic imposibil de întreprins", crede oficialul american.

SUA nu-şi vor retrage însă controalele economice necesare pentru a-şi proteja securitatea naţională, dar acestea vor fi limitate şi concentrate îndeaproape pe preocupările cheie, a mai spus Yellen. Washingtonul va lua în considerare, de asemenea, să răspundă preocupărilor chineze cu privire la "consecinţele neintenţionate" ale oricăror controale.

Care sunt preocupările SUA în privința Chinei

Yellen a mai spus că în timpul celor 10 ore de întâlniri avute cu cei mai importanţi factori de decizie din China a ridicat propriile "preocupări serioase" pe care le are Washingtonul. Acestea includ tratamentul «coercitiv» al Chinei asupra firmelor americane, lipsa de protecţie în domeniul proprietăţii intelectuale şi menţinerea pieţelor închise, ceea ce vine în contradicţie cu acordurile internaţionale.

Ea s-a folosit totodată de această vizită pentru a căuta o mai mare cooperare în domenii în care Washingtonul consideră că este loc pentru mai multe progrese prin colaborare internaţională. Acestea includ finanţarea pentru schimbările climatice, unde mai mult sprijin din partea celui mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume ar trebui să impulsioneze schimbări mai rapide şi reducerea datoriilor pentru ţările mai sărace.

China este cea mai mare ţară creditoare din lume şi există tot mai multe îngrijorări că obligaţiile de rambursare împovărătoare ale sudului global ar putea avea repercusiuni grave asupra celor mai vulnerabili oameni din lume. Guvernele care sunt datoare Chinei se confruntă deja cu redirecţionarea resurselor limitate de la educaţie, sănătate şi alte domenii care ar trebui să fie priorităţi.

Yellen a spus că a ridicat, de asemenea, problema invaziei Rusiei în Ucraina.

"Am comunicat că este esenţial ca firmele chineze să evite să ofere Rusiei sprijin material sau asistenţă prin ocolirea sancţiunilor", a întărit secretarul Trezoreriei.

În vârstă de 76 de ani, Janet Yellen a devenit în 2021 prima femeie secretar al Trezoreriei SUA şi prima persoană din istoria Americii care a condus cele mai puternice trei organisme economice din guvernul federal al Statelor Unite: Departamentul Trezoreriei, Rezerva Federală şi Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri