Ultimatumul pentru Niger expiră duminică. Șefii de stat major din blocul vest-african au hotărât cum vor interveni militar

Data actualizării: Data publicării:
imagine de la intalnirea ECOWAS
Comisarul pentru afaceri politice, pace și securitate al Comunității Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), ambasadorul Abdel-Fatau Musah, șeful Statului Major al Apărării din Nigeria, generalul Christopher Musa și șeful Statului Major al Apărării din Ghana, viceamiralul Seth Amoama, discută după o întâlnire extraordinară la Abuja, Nigeria, cu privire la tulburările politice din Republica Niger din 2 august 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane a impus sancțiuni Nigerului și a dat un ultimatum care ține până duminică. Șefii de stat major din blocul vest-african i-au amenințat cu o intervenție militară, în cazul în care nu îl repun în funcție pe fostul președinte. Aceștia s-au întâlnit la Abuja și au hotărât în ce va consta o posibilă intervenție militară relatează AFP, preluată de Agerpres.

Detaliile unei "eventuale intervenţii militare" a Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) împotriva puciştilor din Niger au fost "stabilite", a anunţat vineri unul dintre oficialii ECOWAS, după reuniunea şefilor de stat major din blocul vest-african la Abuja, pentru AFP.

"La această reuniune au fost elaborate toate elementele unei posibile intervenţii, inclusiv resursele necesare, dar şi cum şi când vom desfăşura forţa", a declarat comisarul pentru Afaceri Politice şi de Securitate, Abdel-Fatau Musah.

"Şefii de stat major şi echipa lor au lucrat 24 de ore din 24 (de miercuri) pentru a elabora un concept de operaţiuni pentru o posibilă intervenţie militară în Republica Niger cu scopul de a restabili ordinea constituţională şi a asigura eliberarea preşedintelui reţinut", a adăugat acesta.

Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane, care a impus sancţiuni Nigerului după lovitura de stat, le-a dat puciştilor un ultimatum: să-l repună în funcţie pe preşedintele Bazoum până duminică, ameninţând în caz contrar cu o intervenţie militară. Aceasta ar riscă să creeze o criză regională majoră, în condiţiile în care Mali şi Burkina Faso, state unde junte militare anti-occidentale au preluat de asemenea puterea, au ameninţat la rândul lor că vor interveni de partea Nigerului. Guineea s-a delimitat de o eventuală acţiune militară, dar alte state membre ale ECOWAS, precum Senegal şi Benin, s-au declarat dispuse să participe.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri