Șeful CIA vine în Europa pentru a încerca să obțină eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas

Data publicării:
William Burns, directorul CIA.
William Burns, directorul CIA. Foto: Profimedia Images

Directorul CIA va merge în Europa pentru a se întâlni cu omologii săi israelian şi egiptean şi cu prim-ministrul Qatarului, în speranţa de a negocia un armistiţiu şi o eliberare a ostaticilor deţinuţi de Hamas, au informat joi Washington Post şi site-ul de ştiri Axios.

Atât agenţia americană de informaţii, cât şi Casa Albă au refuzat să confirme această informaţie.

William Burns, care a făcut deja mai multe deplasări de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, are programat să se întâlnească cu şeful Mossad-ului David Barnea, şeful serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel şi prim-ministrul Qatar Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, potrivit Washington Post şi Axios, care precizează că această călătoria urmează să aibă loc în zilele următoare, fără însă a oferi informaţii despre locul unde va avea loc întâlnirea, relatează AFP, citată de Agerpres.

Deşi a refuzat să confirme informaţiile, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a amintit că William Burns a fost deja implicat în negocierile unui acord privind ostaticii implementat la sfârşitul lunii noiembrie şi a indicat că „participă la eforturile noastre de a încheia un altul”.

La sfârşitul lunii noiembrie, un armistiţiu de o săptămână a permis eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a cel puţin 240 de prizonieri palestinieni închişi în Israel.

Qatar, Egipt şi SUA încearcă în prezent să medieze pentru a obţine un nou armistiţiu.

Brett McGurk, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, se află în regiune săptămâna aceasta pentru a participa la negocieri, potrivit Casei Albe.

Conform Axios, Israelul a oferit Hamas, prin medierea Qatarului şi a Egiptului, o pauză de două luni în lupte în schimbul eliberării tuturor ostaticilor. Potrivit autorităţilor israeliene, 132 de ostatici se află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 sunt presupuşi morţi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri