Şeful NATO cere ajutorul Coreei de Sud pentru înarmarea Ucrainei

Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretarul general nato vorbeşte la microfon.
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. Foto: Profimedia Images

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a făcut apel la Coreea de Sud să-şi modifice politica de a nu exporta arme naţiunilor aflate în conflict pentru a putea trimite direct arme în Ucraina, scrie CNN.

"Mai mulţi aliaţi NATO care aveau politica de a nu exporta arme în ţări aflate în conflict şi-au schimbat-o acum", a declarat Stoltenberg, dând ca exemplu Germania, Norvegia şi candidata la aderarea în NATO Suedia.

"Când invazia pe scară largă a avut loc, anul trecut, multe ţări şi-au schimbat politica pentru că au realizat că singura cale de a proteja democraţia, de a ajuta Ucraina să câştige şi de a crea condiţiile pentru o pace de lungă durată este să livreze sprijin militar", a spus Stoltenberg.

Germania şi SUA au aprobat, săptămâna trecută, livrarea de tancuri Leopard şi Abrams în Ucraina.

Însă unii experţi spun că şi tancul corean K2 Panther ar fi potrivit pentru armata ucraineană.

Coreea de Sud are o lege care interzice exportul direct de arme către ţările aflate în conflict.

Anul trecut, în decembrie, însă, SUA au anunţat că vor cumpăra 100.000 de proiectile de artilerie de la Coreea de Sud cu scopul de a le trimite în Ucraina.

De asemenea, Polonia a semnat un contract cu Coreea de Sud pentru achiziţia de tancuri şi avioane de vânătoare, intenţia fiind de a înlocui armamentul donat Ucrainei.

Apelul către Coreea de Sud vine şi în contextul în care SUA au acuzat Coreea de Nord că furninează armament grupul paramilitar Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri