Șeful ONU spune că respingerea de către Israel a soluției cu două state este „inacceptabilă”

Data actualizării: Data publicării:
António Guterres
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Profimedia

Respingerea de către guvernul israelian a unei soluţii a două state, un stat palestinian independent alături de Israel, este „inacceptabilă” şi riscă „prelungirea conflictului”, a avertizat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în faţa Consiliului de Securitate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Respingerea clară şi repetată săptămâna trecută a soluţiei a două state la cel mai înalt nivel al guvernului israelian este inacceptabilă”, a menţionat Antonio Guterres în cursul acestei reuniuni a Consiliului, în prezenţa a numeroşi miniştri de externe.

„Acest refuz şi negarea dreptului poporului palestinian de a avea un stat ar putea prelungi pe termen nelimitat un conflict care a devenit o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, a adăugat responsabilul ONU.

„Ar putea exacerba polarizarea şi ar putea încuraja extremiştii de pretutindeni”, a explicat el.

„Dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat pe deplin independent trebuie să fie recunoscut de toţi. Şi orice refuz de a accepta soluţia a două state de către oricare dintre părţi trebuie respins ferm”, a insistat el, considerând că această soluţie este „singurul mijloc de a obţine o pace durabilă şi echitabilă în Israel, Palestina şi în întreaga regiune”.

Guvernul israelian refuză să discute cu privire la o „soluţie a două state”, iritând comunitatea internaţională, iar prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi-a reafirmat săptămâna trecută opoziţia faţă de o „suveranitate palestiniană”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri