Șeful Pentagonului a comandat de pe patul spitalului atacurile din Yemen

Data actualizării: Data publicării:
lloyd austin cu ochelari, portret
Lloyd Austin a condamnat atacurile din Yemen. Foto: Profimedia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat în centrul unui scandal din cauza internării sale secrete, a comandat şi monitorizat atacurile asupra rebelilor Houthi din Yemen de pe patul spitalului, „cu un set complet de comunicaţii securizate”, a afirmat un înalt oficial al Apărării.

Lloyd Austin se află în spital din 1 ianuarie, după ce a suferit complicaţii în urma unei proceduri din 22 decembrie, pentru tratarea cancerului de prostată.

„Secretarul Austin a dat ordin CENTCOM astăzi să execute atacurile şi le-a monitorizat în timp real cu un set complet de capacităţi pentru comunicaţii securizate”, a afirmat oficialul american citat de CNN, potrivit News.ro.

„După atacuri, el a discutat cu Consiliul de Securitate Naţională, preşedintele şi comandantul CENTCOM pentru o evaluare iniţială post-atac”, a mai spus sursa citată.

Oficialul din Apărare a declarat că, de marţi seară până joi seară, Austin a discutat de două ori cu preşedintele Joe Biden şi „a avut mai multe convorbiri telefonice zilnic” cu preşedintele Statului Major Întrunit, Charles Q. Brown, comandantul Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurilla, şi cu Consiliul de Securitate Naţională „pentru a discuta opţiunile de răspuns şi execuţie în urma autorizării preşedintelui”.

Oficialul Apărării a mai afirmat că, în ultimele 72 de ore, acesta „a fost implicat activ în supravegherea şi direcţionarea atacurilor din această seară”.

Austin a participat, de asemenea, la o şedinţă cu Brown şi Kurilla, în 9 ianuarie, „pentru a monitoriza atacul complex al Houthi în coridoarele martime de transport şi operaţiunea de răspuns Prosperity Guardian”.

Marţi, Pentagonul a dezvăluit că Austin este tratat pentru cancer de prostată, după zile de speculaţii privind motivul spitalizării sale.

Episodul a ridicat mari semne de întrebare în ceea ce priveşte transparenţa şi comunicarea în cadrul administraţiei, iar Casa Albă a deschis propria evaluare privind procedurile legate de notificări şi transferul de autoritate, în contextul reacţiilor privind secretul lui Austin.

Inspectorul general al Pentagonului lansează şi o verificare pentru a stabili dacă Pentagonul are instituite politicile potrivite pentru a asigura un transfer eficient de putere şi responsabilităţi, în urma spitalizărilor lui Austin, care nu au fost dezvăluite imediat Casei Albe sau altor înalţi oficiali de securitate naţională.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri