Semnal de alarmă după tornada din Cehia. Expert meteo: O situație rară și extremă care arată că și în Europa se poate întâmpla ca-n SUA

Data actualizării: Data publicării:
tornada
Tornada din Cehia, în urma căreia 150 de oameni au fost răniți, iar sute de case au fost avariate este un fenomen rar și extrem pentru Europa. FOTO: Getty Images

Tornada din Cehia, în urma căreia 150 de oameni au fost răniți, iar sute de case au fost avariate este un fenomen rar și extrem pentru Europa, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme. El a spus că un astfel de fenomen nu a mai avut loc pe continent de 20 de ani, iar acesta este un semnal de alarmă că și în Europa ne putem aștepta să apară evenimente care să ducă la pagube imense, așa cum se întâmplă în SUA.

"Fiind situată în zona centrala a Europei, Cehia are o frecvență mai mare a tornadeloe, aici fiind înregistrate astfel de fenomene de pe la 1800. Tornada de acum este însă o tornadă extremă pentru această regiune", a spus Bogdan Antonescu.

El a făcut referire la statistica din Europa, potrivit căreia, din 2001, când o tornadă puternică a devastat Ucraina, nu a fost una la fel pe continent.

"Tornada din Cehia e cea mai intensă din ultimii 20 de ani.

Acum, ea este trecută la tornadă de gradul 3, dar, după analiza pagubelor foarte probabil va fi ridicată oficial la gradul 4, ceea ce o face ăi mai extremă ăi mai rară pentru Europa.

În perioada 1950 – 2020 am avut doar două astfel de cazuri în Europa. Adică în 70 de ani.

Asta arată că, în Europa putem să ne așteptăm la tornade care să producă pagube ca și în SUA. Tornada din Cehia este o situație extremă, care apare și în Europa, nu numai în SUA", a declarat Bogdan Antonescu.

El a explicat însă că pentru perioada urmatoare nu ne asteptam la astfel de fenomene meteo extreme de tipul tornadelor în România.

"Nu am mai avut din 2002 o tornadă. Există o regulă din meteorologie care spune că dacă într-o regiune se formează o tornadă de intensitate mică, zona aceea poate susține și tornade de pân la nivelul 5, dar astea sunt destul de rare în Europa", a adăugat expertul în fenomene meteo extreme.

Aproximativ 150 de persoane au fost rănite în urma unei tornade produse în Cehia. Serviciul de ambulanță a declarat că sunt și persoane decedate, dar numărul lor nu este cunoscut. Sute de case au fost de asemenea avariate în regiunea Moravia de Sud, potrivit presei locale.

Tornada a distrus și mai multe mașini, iar în urma furtunii au izbucnit și incendii, potrivit imaginilor postate pe rețelele sociale.

"Din punctul nostru de vedere, aceasta este o urgență de gradul patru. Sunt disponibile toate mijloacele pe care le avem la dispoziție și am solicitat mai multe, suntem ajutați de armată, de vecinii din Austria și Slovacia și de serviciile de salvare din regiunile învecinate. În acest moment, estimăm numărul de răniți la o sută la 150, inclusiv copii la vârstnici. Ne ocupăm în principal de oameni care sunt blocați în clădiri", a spus de Michaela Bothova, purtătorul de cuvânt al Serviciului medical de urgență din regiunea Moraviei de Sud, citată de postul de televiziune CT24.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri