Senatorii SUA au mers cu un avion militar de transport greu în Taiwan, pentru a dona vaccinuri. CNN: China va considera că e provocată

Data actualizării: Data publicării:
senatori americani coborand dintr-un avion militar de transport greu in taiwan
Senatorii americani au aterizat în taiwan cu un avion militar de transport greu. Foto: Profimedia

Un ajutor medical constând în doze de vaccin pe care SUA vor să le doneze Taiwanului este pe cale să tensioneze și mai mult relațiile cu Beijingul, scrie CNN. Delegația de senatori americani care au mers în Taiwan să anunțe donația a aterizat la Taipei cu un avion militar al SUA, capabil să transporte trupe și armament greu. Un analist de politică externă chinez, apropiat guvernului de la Beijing, a calificat gestul drept "cea mai serioasă provocare" a Statelor Unite.

O delegație de senatori americani a vizitat duminică Taiwanul, pentru a anunța o donație de 750.000 de doze de vaccin anti-COVID, ajutor pe care președinta țării, Tsai Ing-wen, l-a descris ca un "simbol al legăturilor noastre bilaterale puternice". Țara a vaccinat doar 3% din populație până acum, în vreme ce sâmbătă a raportat cele mai multe decese cauzate de COVID, 37.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Este foarte important pentru Statele Unite ca Taiwanul să fie inclus în grupul primelor țări care vor primi vaccinuri, pentru că știm că aveți nevoie urgentă de ele și pentru că prețuim parteneriatul nostru", a declarat senatoarea Tammy Duckworth în timpul vizitei care a durat trei ore.

Donația va stârni probabil mânia Beijingului, mai ales după refuzul aparent al Taipeiului de a accepta oferta de vaccinuri a Chinei, mai notează CNN. Pe de altă parte, Taiwan a acuzat China că mai degrabă a blocat eforturile sale de a obține vaccinuri decât a ajutat.

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a criticat China în discurul de primire a senatorilor americani. "În timp ce facem eforturi să importăm vaccinuri, trebuie să depășim și obstacolele puse de Beijing în calea livrărilor. Taiwan este la curent cu acest tip de obstrucții", a declarat el.

Dar cea mai mare provocare la adresa Beijingului nu sunt comentariile ministrului taiwanez și nici chiar donația în sine, ci avionul militar cu care au venit senatorii amerticani, potrivit CNN.

Delagația americană a aterizat pe aeroportul Songshan din Taipei cu un avion militar de transport C-17 Globemaster III, un aparat de zbor strategic aparținând armatei SUA.

Până acum, delegațiile oficiale americane veneau la Taipei cu avioane C-40, care este versiunea militară a Boeing 737, potrivit agenției taiwaneze Central News Agency.

Prezența în Taiwan a unui aparat militar american capabil să transporte trupe și echipamente, inclusiv armament, tancuri și elicoptere, probabil va atrage un răspuns aspru din partea Beijingului.

Tabloidul naționalist chinez Global Times a avut deja o reacție privind acest aspect. "Vor să facă din aterizarea pe insulă a unui C-17 un fapt care trebuie acceptat de continent (China continentală - n.r.), pavând drumul pentru continuarea înțelegerilor secrete dintre SUA și Taiwan", a scris tabloidul duminică.

Într-un articol separat, aceeași publicație îl citează pe Lv Xiang, expert în relații internaționale într-un think-tank sprijinit de guvernul chinez, care a spus că această vizită este "cea mai serioasă provocare" a Statelor Unite de la instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden și că China "nu va sta cu mâinile în sân".

Anul trecut, aceeași publicație amenința cu războiul după apariția unor informații privind decolarea din Taiwan a unui avion de spionaj al Marinei americane. 

"Dacă China va avea dovezi clare, poare distruge aeroportul de pe insulă (Taiwan - n.r.) și avionul militar american care aterizează acolo și, deci, va izbucni un război în Strâmtoarea Taiwanului", scria Global Times în august 2020.

În editorialul de duminică însă, publicația a folosit un ton mai reținut, făcând apel la prudență din partea Beijingului.

"Avem libertatea de a lua măsurile pe care le considerăm potrivite. Trebuie însă să luăm în considerare că efectele trebuie să fie pozitive, iar beneficile politice să fie mai cu mult mai mari decât costurile", au scris jurnaliștii Global Times, potrivit CNN.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri