Galerie Foto Serbia face demonstrații de forță cu drone chineze și avioane de luptă rusești

Data publicării:
Exercițiu militar desfășurat de Serbia la Peșter
Exercițiu militar desfășurat de Serbia la Peșter Foto: mod.gov.rs

Armata sârbă a desfășurat sâmbătă în poligonul militat Peșter, din vestul ţării, un exerciţiu militar care s-a dorit o demonstraţie a puterii militare revigorate a Serbiei.

Programul de aplicaţii militare denumit Cooperation 2020, la care au asistat preşedintele Aleksandar Vucic şi alţi demnitari, a evidenţiat legăturile militare strânse ale Belgradului cu Beijingul şi Moscova, relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

La exerciţiul din poligonul Pester au luat parte mai mult de 40 de avioane, circa 150 de tancuri şi transportoare blindate şi aproximativ 2.800 de soldaţi.

„Ne consolidăm armata pentru a descuraja orice agresor, nu avem intenţia de a declanşa conflicte”, a declarat preşedintele Vucic, după exerciţiul în cadrul căruia avioane de luptă ruseşti, elicoptere şi tancuri au deschis focul asupra unor ţinte terestre, în timp ce drone de luptă de producţie chineză au survolat poligonul.

drona chineza exercitiu serbia - mod
drona chineza exercitiu serbia - mod

Foto: mod.gov.rs

Serbia a prezentat astfel în premieră în cadrul unui exerciţiu militar dronele de luptă chineze CH-92A, după ce a primit şase aparate de acest fel în luna iunie.

China consideră Serbia o parte a iniţiativei sale „Belt and Road” menite să deschidă noi legături comerciale pentru companiile chineze care au investit miliarde de euro, mai ales în împrumuturi şi proiecte de infrastructură şi energetice.

În privinţa echipamentelor militare, Serbia se bazează în continuare în cea mai mare măsură pe Rusia, de unde a achiziţionat în ultimii ani avioane MIG-29 şi alte arme, printre care elicoptere de luptă MI-35 şi sisteme antiaeriene Panţîr, acestea din urmă fiind văzute şi la acest exerciţiu militar.

Bugetul militar al Serbiei pentru anul acesta este de circa 1,14 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 2,4% din PIB.

Serbia doreşte să adere la UE, nu însă şi la NATO, ea declarându-şi neutralitatea militară în anul 2006. Participă însă la „Parteneriatul pentru Pace”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri