Siloviki, derjavnik, sovok. Ce înseamnă acești termeni care s-au întipărit în vocabularul geopolitic al Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
steag rusia GettyImages-466707028

Limbajul politic din Rusia nu duce lipsă de un arsenal lingvistic pe măsura relațiilor strânse pe care politicienii le întrețin de multe ori cu lumea crimei organizate și a serviciilor secrete. Iată un top 3 al termenilor cu referințe politice, culturale și criminogene care s-au întipărit de-a lungul vremii în vocabularul geopolitic al Rusiei.

steag rusia
FOTO: Gulliver/ Getty Images

1. Siloviki

Acest cuvânt a intrat în circulație în Rusia odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin și este folosit în general pentru a descrie rețelele de figuri influente din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete în cercul interior al Kremlinului.

2. Derjavnik

Așa sunt numiți în Rusia extremiștii imperiali din tipologia politică a lui Vladimir Jirinovski, cunoscut la noi ca „Vadim Tudor” al Moscovei.

3. Sovok

Termenul este folosit în sens ironic și se referă, de obicei, la caracteristicile negative ale perioadei sovietice. Potrivit lingvistului rus Alexei Mikheyev, termenul poate fi folosit în două feluri: 1) ca aspect socio-geografic totalizator: El trăiește într-un sovok; 2) ca aspect caracteriologic care implică apatie, lipsă de spirit și dependență totală de stat: El este un sovok fără speranță.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri