Șoigu amenință că va ataca centre de comandă ucrainene, în cazul unor bombardamente în Rusia sau Crimeea

Data publicării:
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu vorbește într-o conferință cu mai mulți oficiali la Moscova pe 17 ianuarie 2023.
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Foto: Profimedia Images

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat marți că Rusia va ataca centre de comandă ucrainene, în cazul unor bombardamente cu armament din Occident pe teritoriul rus sau în Crimeea anexată, relatează AFP, potrivit News.ro. „Ucrainenii planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu HIMARS şi Storm Shadows”, susține Șoigu, precizând că „folosirea acestor rachete ar însemna implicarea totală a SUA și Regatului Unit în conflict”.

„Potrivit informaţiilor noastre, conducătorii forţelor ucrainene planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu (sisteme americane de tip) HIMARS şi (rachete britanice de tip) Storm Shadows”, a spus el. „Folosirea acestor rachete în afara zonei (de luptă) ar însemna o implicare totală a Statelor Unite şi Regatului Unit în conflict şi ar antrena lovituri imediate asupra centrelor de luare a deciziei în Ucraina”, ameninţă Şoigu.

Ministrul rus al Apărării nu precizează însă dacă aceste amenințări vizează centre de comandament militar - pe care Moscova afirmă că le atacă deja - sau centre de decizie politică de la Kiev.

De la lansarea campaniei militare împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, Moscova a avertizat în mai multe rânduri împotriva unei agravări a conflictului, în cazul unor atacuri directe pe teritoriul rus. Rusia consideră Crimeea ca făcând parte din teritoriul rus după ce a anexat peninsula ucraineană în 2014.

În ultimele luni, atacuri cu drone şi incursiuni transfrontaliere pe teritoriul rus ale unor bărbaţi înarmaţi s-au multiplicat. Kievul nu a revendicat niciuna dintre aceste incursiuni.

Serghei Şoigu lansează aceste ameninţări în contextul în care Kievul desfăşoară o contraofensivă în mai multe sectoare ale frontului. Unii analişti estimează că Ucraina este pe cale să testeze apărarea rusă, înainte de a-şi arunca grosul forţelor în bătălie.

Serghei Şoigu anunţă marţi că forţele ruse au respins „263 de atacuri” lansate, afirmă el, de către armata ucraineană începând de la 4 iunie, o informaţie care nu poate fi verificată din surse independente. Forţele Kievului „folosesc un număr mare de armament din Occident şi unităţi de elită, ai căror membri au fost antrenaţi de către specialişti NATO”, acuză Şoigu.

Ucraina anunţă, la rândul său, că a recucerit opt localităţi de la lansarea confraofensivei, la începutul lui iunie.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri