Sora lui Kim susține că prim-ministrul japonez a cerut să se vadă cu dictatorul nord-coreean

Data actualizării: Data publicării:
Kim Yo Jong
Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean, se bucură de o influență mare în cadrul regimului de la Phenian. Foto: Profimedia Images

Kim Yo Jong sora dictatorului nord-coreean, Kim Jong Un, cunoscută pentru influența sa în cadrul regimului de la Phenian, a declarat, luni, că prim-ministrul guvernului Japoniei, Fumio Kishida, „a cerut” o întâlnire cu dictatorul de la Phenian. Kim spune, însă, că o astfel de întâlnire este puțin probabilă, fără „o schimbare a atitudinii” la Tokyo.

„Domnul Kishida şi-a exprimat, recent, dorinţa de a se întâlni cu preşedintele comisiei pentru afaceri de stat a Republicii Populare Democrate Coreene (n. red. - titlul oficial al dictatorului și numele oficial al Coreei de Nord) cât mai curând posibil”, a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă KCNA.

Premierul japonez, care spune că nu ştie despre acest comunicat al regimului de la Phenian, a declarat în parlament de la Tokyo că este „important să aibă loc discuţii la nivel înalt cu Coreea de Nord pentru a rezolva disputele".

Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate de ani de zile, inclusiv din motive istorice, precum ocupaţia japoneză a peninsulei coreene între 1910 şi 1945. Mai recent, principalele dispute dintre Japonia și Coreea de Nord au avut ca sursă testele de rachete ale lui Kim, multe dintre dispozitive survolând teritoriul și apele japoneze. De asemenea scandalul răpirilor cetățenilor japonezi de regimul nord-coreean în urmă cu ani de zile continută să mențină reci relațiile.

Coreea de Nord a recunoscut în 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi în anii 1970 şi 1980 pentru a-şi instrui spionii în limba şi cultura japoneză. La o lună după aceste dezvăluiri, cinci dintre ei au primit permisiunea să se întoarcă în Japonia.

În ciuda acestui conflict istoric, Kishida a declarat că doreşte să schimbe relaţia dintre Japonia şi Coreea de Nord şi anul trecut şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu Kim Jong Un „fără condiţii”, asigurând, într-un discurs la ONU, că Japonia este hotărâtă să rezolve toate disputele, inclusiv cea a răpirilor.

În februarie, Kim Yo Jong, una dintre cele mai mediatizate personaje ale regimului, a lăsat să se înţeleagă că este posibil ca premierul guvernului japonez să fie invitat să viziteze Coreea de Nord. Cu toate acestea, ea a mai spus, luni, că „decizia politică a Japoniei este cea care contează cel mai mult pentru a deschide o nouă eră în relaţiile dintre Coreea de Nord şi Japonia”, făcând apel la guvernul de la Tokyo să nu „interfereze cu exercitarea drepturilor suverane”.

Răpirile rămân o rană adâncă în Japonia şi întrebările persistă: Japonia numără cel puţin 17 persoane răpite şi suspectează zeci de alte dispariţii ca fiind opera serviciilor nord-coreene.

Analiştii consideră că această problemă ar putea împiedica un summit Kim-Kishida. Acesta din urmă „trebuie să ştie că nu poate să se întâlnească cu liderul nostru doar pentru că aşa vrea el”, a declarat Kim Yo Jong. "

„Dacă Japonia doreşte sincer să îmbunătăţească relaţiile şi să devină un vecin apropiat pentru a contribui la garantarea păcii şi stabilităţii în regiune, trebuie să aibă curajul politic de a face alegeri strategice în conformitate cu interesele sale naţionale”, a adăugat ea.

Fostul prim-ministru japonez, Junichiro Koizumi, (2001-2006) a făcut o vizită istorică la Phenian în 2002 şi s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un. El a pus bazele normalizării relaţiilor prin promisiunea de asistenţă economică. Summit-ul a dus la o a doua vizită a lui Koizumi, dar legăturile diplomatice au fost repede întrerupte, deoarece guvernul de la Tokyo s-a îndoit de buna-credinţă a Coreei de Nord în problema răpirilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri