Spania, îngenuncheată de COVID-19. Cum a ajuns statul european să înregistreze mai multe decese decât China, în doar 18 zile

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus Spania
Foto: Profimedia Images

În doar 18 zile, de la câteva sute de cazuri de infectare cu coronavirus s-a ajuns la peste 3.600 de decese, în Spania. Statul european a depășit astfel China în ceea ce privește numărul pacienților care au murit din cauza COVID-19, scrie The Guardian.

În urmă cu aproape trei săptămâni, Spania înregistrase doar 430 de cazuri de coronavirus. După ce 60 dintre acești pacienți diagnosticați au participat la o înmormântare, guvernul regional din Rioja a ordonat punerea în carantină a aproape unui întreg cartier din orașul Haro. 18 de zile mai târziu, Spania a înregistrat 47.610 cazuri și peste 3.600 de decese, înregistrând mai multe victime decât China, țara unde a izbucnit epidemia de coronavirus. 

Angajații din domeniul Sănătății, care reprezintă aproximativ 14% din victimele coronavirusului, se plâng de lipsa echipamentului de protecție de bază, un patinoar din Madrid a fost transformat într-o morgă improvizată, iar o clădire emblematică găzduiește bolnavii, spitalele fiind supraaglomerate. 

În ciuda situației tensionate pentru populație, viața a continuat fără modificări majore. Terasele și parcurile s-au umplut de oameni, iar evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Femeii și marșul pentru susținerea partidului de extremă-dreapta, Vox, s-au desfășurat cu mii de participanți, în ciuda faptului că în restul Europei și în China, pandemia de coronavirus a închis orașe întregi, potrivit sursei citate.

Spaima a lovit capitala Spaniei în momentul în care autoritățile au confirmat înregistrarea a 1.646 de cazuri de infectare doar în Madrid. Guvernul regional a ordonat închiderea tuturor creșelor, a școlilor și a universităților, precum și a muzeelor și galeriilor de artă, inclusiv a celebrului Prado. Măsuri similare au fost luate și în provincia Barcelona, unde, guvernul a cerut izolarea la domiciliu a 70.000 de cetățeni, pentru o perioadă de 14 zile.

Pe măsură ce rafturile magazinelor și străzile au început să se golească, premierul Pedro Sánchez  a declarat stare de urgență.

Însă, în fiecare seară la ora 20:00, oamenii ies pe balcoane pentru a aplauda eforturile angajaților din linia întâi. Timp de câteva minute, în timp ce aplauzele răsună, frica este uitată, alungată de recunoștință și solidaritate.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri