Spania va trimite UNRWA 3,5 milioane de euro în plus, după ce principalii donatori au suspendat ajutorul: „Situația e disperată”

Data publicării:
sediul UNRWA
Principalii donatori, inclusiv Statele Unite și Germania, au suspendat finanțarea. FOTO: Profimedia Images

Spania va trimite agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) un ajutor suplimentar de 3,5 milioane de euro, a declarat luni parlamentarilor ministrul de Externe, Jose Manuel Albares, potrivit Reuters.

Principalii donatori, inclusiv Statele Unite și Germania, au suspendat finanțarea după ce au mai mulți angajați au fost acuzați că s-au implicat în atacurile teroriste ale Hamas de pe 7 octombrie.

„Situația UNRWA este disperată și există un risc serios ca activitățile sale umanitare să fie paralizate în Gaza în câteva săptămâni”, a declarat Albares parlamentarilor.

Spania a contribuit direct cu 18,5 milioane de euro la UNRWA în 2023, inclusiv 10 milioane de euro aprobate în decembrie, în urma deciziei de a tripla ajutorul pentru dezvoltare și ajutor umanitar pentru teritoriile palestiniene.

Vineri, Portugalia a anunțat un ajutor suplimentar pentru UNRWA în valoare de un milion de euro. Ministrul de Externe, Joao Cravinho, a scris pe X că este esențial „să nu întoarcem spatele populației palestiniene în acest moment dificil”.

Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA

Uniunea Europeană a solicitat un audit asupra funcţionării UNRWA, precizând că va decide suspendarea finanţării acesteia pe baza rezultatelor anchetei deschise de ONU.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a declarat „convins că aceasta va fi completată prin lansarea unei anchete externe independente înainte ca următoarea plată de la Comisia Europeană să fie făcută la sfârşitul lunii”.

„UNRWA joacă un rol esenţial în furnizarea unui ajutor vital la 1,1 milioane de persoane din Gaza Fâşia care suferă de foamete catastrofală şi epidemii. Întreruperea finanţării agenţiei ar pune în pericol sute de mii de vieţi”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri