"Spațiul cibernetic este primul câmp de luptă în războiul din Ucraina", susține premierul Estoniei, Kaja Kallas

Data actualizării: Data publicării:
Kaja Kallas
Kaja Kallas, premierul Estoniei. Foto: Profimedia Images

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că spațiul cibernetic este primul câmp de luptă în conflictul dintre Rusia și Ucraina și îl consideră de-a dreptul "o linie a frontului", nu doar un spectacol secundar în cadrul războiului. "Acest lucru înseamnă că Ucraina trebuie susținută cu armament, fonduri și know-how până va obține victoria", a spus oficialul în cadrul unei conferințe tehnologice la Tallin. 

Liderul estonian a amintit de atacurile cibernetice ale Rusiei care au precedat invazia din 2022 a Ucrainei și de atacurile sale continue asupra bazelor de date și a infrastructurii de comunicații ucrainene, transmite euronews.

La 14 ianuarie 2022 - cu aproximativ o lună înainte de declanșarea războiului - peste 90 de website-uri guvernamentale ucrainene au fost lovite de un atac cibernetic masiv, iar aproximativ 20 dintre acestea au fost afectate grav, înregistrând pierderi importante de date, potrivit informațiilor furnizate de Yurii Shchyhol, șeful Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale, care este responsabil de apărarea spațiului cibernetic al Ucrainei.

În acea lună, Ucraina s-ar fi confruntat cu numeroase atacuri online severe.

Kallas le cere aliaților Occidentali să sprijine "reducerea amenințărilor" la adresa securității Ucrainei

"Democrațiile pot recurge la tehnologie pentru a câștiga de fiecare dată, dar există un al patrulea ingredient crucial - colaborarea", a spus Kallas în discursul de deschidere a conferinței.

"Credeți-mă, asta vine din partea unui lider al unei țări mici aflate în prima linie a lumii libere, trebuie să facem acest lucru împreună. În primul rând, să sprijinim Ucraina cu fonduri, arme și know-how până va obține victoria, dar și să introducem Ucraina în formatele de colaborare pe care le avem, precum NATO, UE și altele", a mai spus aceasta.

Estonia a fost un aliat conștiincios al Kievului în războiul contra Rusiei. A sprijinit Ucraina cu arme, fonduri și a primit circa 115.000 de refugiați în țară.

În 2022, Tallin aproape și-a dublat bugetul dedicat securității cibernetice, întărind angajamentul de a cheltui 3% din PIB pentru apărare, a mai declarat Kallas.

De partea cui se poziționează Kallas în războiul din Ucraina

Kaja Kallas a fost afectată de un scandal la sfârșitul lunii august, când s-a aflat că o firmă deținută în parteneriat de soțul ei, Arvo Hallik, a continuat să facă afaceri cu Rusia, după invadarea Ucrainei.

El a susținut că soția sa "nu era la curent" cu activitățile sale profesionale, însă dezvăluirile au fost o adevărată rușine pentru Kallas, care a sprijinit în mod repetat Kievul.

Marți, premierul a catalogat războiul din Ucraina drept o luptă pentru democrație, spunând că "deschiderea, responsabilitatea și rezistența" ar putea ajuta Kievul să câștige.

Regimurile autoritare se folosesc de tehnologie 

"De-a lungul istoriei, democrația a fost mereu atacată istoric de regimurile autoritare... care au distrus drepturile individuale folosind drept scuză siguranța cetățenilor și protejarea economiei. Chiar acum, în Ucraina, suntem martorii unui atac asupra democrației din partea... Kremlinului", a explicat Kallas, spunând că guvernanța democratică din Europa este, de asemenea, amenințată de inteligența artificială și Deep Fakes.

În toată Europa au fost trase semnale de alarmă cu privire la impactul tehnologiilor digitale asupra proceselor democratice.

Cu toate acestea, în ciuda "războiului informațional" din societățile libere, Kallas a afirmat că tehnologia este esențială pentru "prosperitatea și securitatea" Europei și a Ucrainei.

"Există mulți profeți ai dezastrului care ne spun că era digitală va accelera declinul (societăților democratice - n.red.). Dezinformarea și camerele de ecou erodează încrederea și felul în care funcționează societățile libere. Supravegherea în masă le permite autoritarilor să își controleze mai bine propriul popor și economiile", a mai spus Kallas.

"Cu toate acestea, cred că există motive întemeiate pentru optimism. Deschiderea este cea mai mare armă a noastră. În esența sa, deschiderea reprezintă eliminarea barierelor care împiedică fluxul de informații, idei și inovații", a conchis aceasta.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri