Speranțele celor care așteptau vara ca să scape de pandemie au fost spulberate. „Virusul se va răspândi rapid, indiferent de vreme”

Data actualizării: Data publicării:
A Sunny Sunday in Copacabana Beach Amidst the Coronavirus (COVID - 19) Pandemic
Photo by Bruna Prado/Getty Images

Încălzirea in timpul verii nu va salva emisfera nordică de pandemia Covid-19, concluzionează cercetătorii de la Universitatea Americană Princeton într-un studiu publicat de revista Science, citată de LeFigaro.

Temperatura ridicată din timpul verii nu va pune capăt pandemiei Covid-19 în emisfera nordică, au constatat cercetătorii de la Universitatea Princeton.

Studiile efectuate în ultimele luni au stabilit o uşoară corelaţie între climă şi epidemie: cu cât este mai cald şi mai umed, cu atât virusul se va răspândeşte mai greu. Dar, în ciuda acestor cercetări, nu s-a stabilit o legătură clară între temperatura exterioară şi Sars-Cov-2.

Studiul publicat în revista Science nu neagă că ar exista o corelaţie, dar, potrivit cercetătorilor americani, ar fi vorba doar de o legătură neglijabilă.

„Încălzirea vremii nu va încetini răspândirea virusului, în primele faze ale pandemiei”, a declarat autorul principal al studiului, Rachel Baker, cercetător la Princeton, scrie Mediafax.

Clima, în special umiditatea, joacă un rol important în răspândirea altor coronavirusuri şi a gripei însă în cazul Sars-Cov-2 trebuie ţinut cont de faptul că nu există imunitate colectivă. Asta înseamnă că ponderea populaţiei expusă riscului infectării este suficient de mare pentru a asigura progresia rapidă a pandemiei.

„Virusul se va răspândi rapid, indiferent de vreme”, a adăugat cercetătorul. În absenţa măsurilor de control sau a vaccinului, coronavirusul va contamina treptat o parte importantă a populaţiei, spun autorii acestui studiu. Abia după aceea ar putea deveni sezonier, la fel ca virusurile similare.

„Alte coronavirusuri umane cum ar fi răcelile, sunt foarte dependente de factorii sezonieri. În aceste cazuri, vârful epidemiei este atins în timpul iernii, în afara tropicelor”, spune profesorul Bryan Grenfell. „Dacă noul coronavirus este si el sezonier, ne putem aştepta ca acesta să se transforme într-un virus de iarnă deoarece devine endemic”, adauga el.

Echipa a creionat mai multe scenarii pentru Sars-Cov-2, pe baza a ceea ce s-a observat despre virusurile gripale şi două cunoscute coronavirusuri care provoacă răceli. Astfel, specialiştii au simulat ce s-ar putea întâmpla în mai multe regiuni ale globului, cu temperaturi şi niveluri de umiditate diferite.

„Rezultatele arată că regiunile tropicale şi cele temperate trebuie să se pregătească pentru epidemii severe şi că temperaturile de vară nu vor stopa răspândirea infecţiilor”, conchid cercetătorii.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Pro FM
Câți bani primesc superstarurile pentru a cânta la petrecerile celui mai bogat om din India. Katy Perry, pe...
Film Now
Richard Gere, un tată mândru. Ce a dezvăluit despre fiul său, Homer, care a fost prezent la Festivalul de...
Adevarul
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al...
Newsweek
China și-a scufundat din greșeală o navă de 4.000 tone, lovind-o cu o rachetă. Voia „să atace" Taiwanul
Digi FM
Un frizer din Fetești a murit în timp ce construia o bombă în propria casă. Pentru ce se pregătea
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cel mai fericit și relaxat alături de ei. Imagini unice cu Ben Affleck și copiii săi, în timp ce se distrează...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...