Statele Unite vor cere Chinei să acționeze pentru a „potoli” Coreea de Nord, care continuă să tragă rachete spre Japonia

Data publicării:
A tactical guided missile is launched, Undisclosed Location, North Korea - 18 Jan 2022
Una dintre rachetele trase de la începutul lui 2022 de Coreea de Nord, sfidând comunitatea internațională. De la începutul anului au fost efectuate șase teste cu rachete ghidate, balistice și de croazieră. FOTO: Profimedia Images

Statele Unite vor o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU și vor cere Chinei să facă eforturi pentru a modera excesele Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a lansat o nouă rachetă balistică intercontinentală.

„Este sigur că diplomaţia noastră va face eforturi să determine China să se alăture ţărilor care condamnă acest lucru public astăzi şi să-şi folosească influenţa pentru a convinge Coreea de Nord”, a declarat un înalt responsabil care o însoţeşte pe vicepreşedinta Kamala Harris în Asia.

„SUA vor cere Chinei să-şi folosească influenţa pentru a convinge RPDC”, a spus el, folosind ridicolul nume oficial al Coreei de Nord (n. red. - Republica Populară Democrată Coreea), de altfel un atroce regim dictatorial.

Responsabilul american, care a făcut aceste declaraţii sub rezerva anonimatului, a confirmat versiunea Japoniei, potrivit căreia racheta testată era cu rază lungă de acţiune.

„Acţiunea de astăzi reprezintă o nouă escaladare”, pentru că această rachetă „are capacitatea de atinge SUA şi numeroase alte ţări din lume”, conform sursei citate.

Kamala Harris, care a asistat la un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific la Bangkok, a participat, vineri, la o sesiune împreună cu dictatorul chinez, Xi Jinping, dar nu l-a întâlnit faţă în faţă, a adăugat sursa citată.

Dictatorul chinez a discutat, luni, timp de trei ore, la summit-ul G20 din Bali, cu preşedintele Joe Biden, care s-a declarat convins că guvernul de la Beijing nu doreşte să vadă o nouă escaladare din partea Coreei de Nord.

Kamala Harris a discutat, la rândul său, la Bangkok, despre lansarea rachetei nord-coreene, cu prim-miniştrii guvernelor Japoniei, Coreei de Sud, Australiei, Canadei şi Noii Zeelande.

Responsabilul american a declarat că vicepreşedinta Harris a făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU privind Coreea de Nord. „SUA consideră că Consiliul de Securitate trebuie să se reunească şi să discute despre această chestiune”, a mai spus sursa citată, conform Agerpres.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri