Statul asiatic cu cea mai mică rată a fertilității din lume a ajuns la un nou minim record. Tendință similară în alte țări din regiune

Data publicării:
profimedia-0195187577
Numărul mediu de copii așteptați pentru o femeie sud-coreeană în timpul vieții sale reproductive a scăzut la un minim record de 0,72 în 2023, de la 0,78 în 2022. Foto: Profimedia Images

Rata fertilității în Coreea de Sud, care este deja cea mai scăzută din lume, și-a continuat declinul dramatic în 2023, deoarece femeile îngrijorate de avansarea în carieră și de costul financiar al creșterii copiilor au decis să amâne nașterea sau să nu aibă copii, potrivit Reuters.

Numărul mediu de copii așteptați pentru o femeie sud-coreeană în timpul vieții sale reproductive a scăzut la un minim record de 0,72, de la 0,78 în 2022, au arătat miercuri datele de la Statistica Coreei.

Această cifră este cu mult sub rata de 2,1 pe femeie necesară pentru o populație stabilă și mult în urma ratei de 1,24 din 2015, când preocupările legate de probleme precum costul locuințelor și al educației erau mai mici.

Din 2018, Coreea de Sud a fost singurul membru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cu o rată sub 1, sfidând miliardele de dolari cheltuite de țară pentru a încerca să inverseze tendința care a dus la scăderea populației pentru al patrulea an consecutiv în 2023.

Coreea de Sud are, de asemenea, cea mai mare diferență de salarizare între femei și bărbați din OCDE, femeile coreene aducând acasă aproximativ două treimi din veniturile bărbaților.

„De obicei, femeile nu se pot baza pe experiența lor pentru a urca mai sus la locul de muncă, deoarece sunt adesea... singurele care se ocupă de îngrijirea copiilor (și) trebuie adesea să se reintegreze în câmpul muncii după concedii prelungite”, a declarat Jung Jae-hoon, profesor la Universitatea pentru Femei din Seul.

Rata totală de fertilitate într-un anumit an este definită ca fiind numărul total de copii care s-ar naște pentru fiecare femeie în timpul vieții sale.

„Să am un copil este pe lista mea, dar există ferestre pentru promovări și nu vreau să fiu trecută cu vederea”, a declarat Gwak Tae-hee, 34 de ani, un manager junior la un producător coreean de produse lactate, căsătorită de trei ani.

Gwak a luat în considerare un tratament de fertilizare in vitro (FIV) anul trecut pentru a încerca să aibă un copil, dar a sfârșit prin a se oferi voluntară pentru proiecte de lucru pentru a-și îmbunătăți perspectivele profesionale.

„Nu știu ce se întâmplă în altă parte, dar lucrând două sau trei zile pe săptămână nu ajungi nicăieri în companiile coreene. Sper că nu va fi prea târziu când voi încerca anul viitor sau anul următor”, a declarat Gwak.

Criza demografică din Coreea de Sud a devenit principalul risc pentru creșterea economică și pentru sistemul de protecție socială, populația de 51 de milioane de locuitori a țării fiind pe cale să se înjumătățească până la sfârșitul acestui secol.

Coreea de Sud a estimat anterior că rata de fertilitate va scădea și mai mult, ajungând la 0,68 în 2024. Capitala Seul, care are cele mai mari costuri ale locuințelor din țară, a avut anul trecut cea mai mică rată de fertilitate, de 0,55.

Înaintea alegerilor din aprilie, principalele partide politice din Coreea de Sud au promis mai multe locuințe publice și împrumuturi mai ușoare pentru a încuraja nașterea de copii, cu scopul de a risipi temerile privind „extincția națională” pe măsură ce ratele de fertilitate se prăbușesc.

În Coreea de Sud, căsătoria este văzută ca o condiție prealabilă pentru a avea copii, dar căsătoriile sunt, de asemenea, în scădere în această țară.

„Există oameni care nu se căsătoresc, dar ne gândim la motivul pentru care cuplurile căsătorite aleg să nu aibă copii și înțeleg că abordarea acestei părți va fi punctul central al politicilor noastre (pentru a crește rata natalității)”, a declarat un oficial de la Statistica Coreei, fără a da detalii.

Accentul pus de partide pe populație în programele lor electorale reflectă o îngrijorare crescândă după ce cheltuielile de peste 270 de miliarde de dolari în domenii precum subvențiile pentru îngrijirea copiilor din 2006 nu au reușit să inverseze scăderea record a fertilității.

Coreea de Sud nu este singura din regiune ce se luptă cu o populație care îmbătrânește rapid. Japonia vecină a declarat marți că numărul de copii născuți în 2023 a scăzut pentru al optulea an consecutiv, ajungând la un nou minim record.

Rata de fertilitate a Japoniei a atins un minim record de 1,26 în 2022, în timp ce China a înregistrat 1,09, de asemenea un minim record.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri