„Știm cu toții că nu vom fi iertați”. Ucrainenii se pregătesc pentru răzbunarea lui Putin după scufundarea crucișătorului „Moscova”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin, la bordul crucişătorului Moscova.
Vladimir Putin, la bordul crucişătorului Moscova. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina ar putea intra în curând într-o fază nouă, chiar mai periculoasă. Rusia, furioasă pentru pierderea navei amirale a Flotei Mării Negre, crucișătorul „Moscova”, a amenințat cu „consecințe imprevizibile” dacă SUA continuă să furnizeze arme Ucrainei, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că lumea ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin folosească arme nucleare tactice, relatează CNN.

Scufundarea crucișătorului „Moscova” este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia de la Al Doilea Război Mondial și a avut loc într-un moment în care oficialii serviciilor de informații americane avertizează asupra comportamentului din ce în ce mai imprevizibil al lui Putin.

Deși Kremlinul a negat versiunea ucraineană că „Moscova” a fost lovită de rachete ucrainene și spune că a fost vorba despre un incendiu la bord, a fost totuși nevoit să recunoască faptul că nava-amiral s-a scufundat.

Pierderea crucișătorului „Moscova” l-a înfurat probabil și mai mult pe Putin. Oficialii americani cred că președintele rus era deja foarte supărat din cauza eșecurilor forțelor sale din Ucraina.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a forțelor armate din sudul Ucrainei, spune că atacurile cu rachete din ultimele zile, inclusiv asupra civililor, sunt răzbunarea rușilor pentru scufundarea crucișătorului „Moscova”.

Știm cu toții că nu vom fi iertați”, a spus ea, acuzând Rusia că folosește „muniții cu dispersie interzise de convențiile internaționale”.

Misiunea ONU pentru Drepturile Omului din Ucraina a anunțat anterior că a primit informații credibile că forțele armate ruse au folosit bombe cu dispersie în zonele populate din Ucraina. Organizația neguvernamentală Human Rights Watch a confirmat, de asemenea, utilizarea de către Rusia a acestui tip de bombe.

Oficialii ucraineni au spus ieri că situația din regiunile Nikolaev și Herson din sudul Ucrainei este „din ce în ce mai ostilă”, după ce forțele ucrainene au scufundat crucișătorul „Moscova”.

În cursul zilei trecute, situația din sudul Ucrainei a fost caracterizată de o agresiune în creștere”, a spus Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei.

Încercând cu disperare să câștige teren și să păstreze pozițiile frontului de sud, cea mai rușinoasă armată din lume țintește civili în regiunile Nikolaev și Herson. În unele zone a fost înregistrată activitatea lunetiştilor”, se mai arată în comunicat.

Forțele ruse sunt „furioase din cauza pierderilor din Marea Neagră și au intensificat amenințarea cu rachete” în regiune, se mai arată în declarație.

Nikolaev și alte câteva localități din regiune au fost supuse unor atacuri severe, inclusiv cu bombe cu dispersie, se arată în comunicat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri