Volodimir Zelenski avertizează din nou: Lumea să se pregătească pentru un posibil atac nuclear din partea Rusiei

Data publicării:
volodimir zelenski acorda un interviu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenki. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat din nou, sâmbătă, într-un interviu, că lumea „trebuie să se pregătească” pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone folosirea armelor nucleare.

Liderul ucrainean afirmase deja și vineri că toată lumea ar trebui să fie îngrijorată și pregătită pentru posibilitatea ca preşedintele Vladimir Putin, frustat de eşecurile sale militare din Ucraina, să recurgă la arme nucleare tactice. 

„Nu trebuie să așteptăm momentul în care Rusia va decide să-și folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a declarat preşedintele Zelenski, sâmbătă, într-o discuție cu mai mulți jurnaliști ucraineni. El a spus că este convins că ruşii n-ar ezita să folosească orice armă.

Este nevoie de „medicamente (împotriva radiaţiilor), de adăposturi antiaeriene”, a detaliat el.

Interviul a fost difuzat de şase site-uri de ştiri ucrainene, precum şi de Preşedinţia ucraineană pe contul său de Telegram, precizează AFP, preluată de Agerpres.

Joi, directorul CIA, William Burns, declarase, la rândul său, că performanțele militare slabe ale Rusiei cresc riscul ca Putin să recurgă la arma nucleară. O astfel de ameninţare nu trebuie tratată cu superficialitate, a atras atenția Burns.

Moscova ar folosi arma nucleară în cazul în care ar exista o amenințare la adresa existenței statului, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru CNN.

După declanșarea invaziei în Ucraina la 24 februarie, Kremlinul a ordonat plasarea în stare de alertă a forţelor sale nucleare.

Potrivit ONG-ului Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, Rusia deţine 1.588 de focoase nucleare desfăşurate, dintre care 812 pe rachete aflate la sol, 576 pe submarine şi 200 pe bombardiere.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri