Stoltenberg: Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să impună o schimbare în postura noastră nucleară

Data publicării:
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. F
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că alianţa nu a văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei după anunţul preşedintelui Vladimir Putin că va desfăşura arme nucleare în Belarus.

"Anunţul preşedintelui Putin face parte dintr-un tipar de retorică nucleară periculoasă şi necugetată prin care Rusia şi preşedintele Putin încearcă să folosească armele nucleare ca un mod de a ne împiedica să sprijinim Ucraina. Intimidare, constrângere pentru a opri aliaţii şi partenerii NATO în a-i susţine pe ucraineni în dreptul de a-şi apăra ţara. Nu vom fi intimidaţi, vom continua să sprijinim Ucraina", a dat asigurări Stoltenberg, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele aliate, care are loc marţi şi miercuri la Bruxelles.

"Bineînţeles, NATO rămâne vigilentă, monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia. Dar până acum nu am văzut nicio schimbare în postura lor nucleară care să impună vreo schimbare în postura noastră nucleară", a spus secretarul general al organizaţiei, potrivit agenției Agerpres.

Jens Stoltenberg a mai afirmat că NATO rămâne o alianţă nucleară, care apără toţi aliaţii şi "continuăm să monitorizăm ce face Rusia, inclusiv când vine vorba despre potenţiala desfăşurare de arme nucleare în Belarus".

Armele nucleare tactice pe care Rusia intenţionează să le instaleze în Belarus vor fi desfăşurate mai aproape de graniţa de vest a „Uniunii statale” (Rusia-Belarus) cu ţările vecine din NATO, în pofida „zgomotului” făcut de Europa şi SUA, a declarat duminică într-un interviu pentru postul de televiziune belarus oficial STB ambasadorul Rusiei la Minsk, Boris Grîzlov, potrivit Unian şi RBK.ru.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri