SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică, lansată de un bombardier B-52. De ce a fost ținut sub secret acest test

Data actualizării: Data publicării:
A B-52 Stratofortress assigned to the 96th Bomb Squadron Barksdale Air Force Base, Louisiana, prepares to refuel with a KC-135 Stratotanker assigned to the 465th Air Refueling Squadron, Tinker AFB, Oklahoma, above the Rocky Mountains, Dec. 13, 2021. Aeria
Bombardier strategic american B-52. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au testat cu succes o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie dar a ținut secretă această informație timp de două săptămâni pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, într-un moment care a coincis cu vizita președintelui Joe Biden în Europa, au declarat pentru CNN surse militare americane.

Racheta hipersonică americană, numită „Armă Conceptuală Hipersonică” (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC, în limba engleză) a fost lansată de un bombardier strategic B-52 în largul coastei de vest a SUA și reprezintă primul test reușit al unei astfel de arme realizate de compania Lockheed Martin.

După lansare, un propulsor a accelerat racheta până la o viteză suficient de mare care să permită aprinderea motorului scramjet (statoreactor), astfel încât racheta să atingă o viteză hipersonică de peste 5 Mach.

Conform informațiilor obținute de CNN, racheta a zburat aproape 500 de kilometri, la o altitudine de circa 20.000 de metri.

Americanii nu se arată impresionați de racheta hipersonică Kinjal a Rusiei

Testul a fost realizat la doar câteva zile după ce Rusia a recunoscut oficial folosirea rachetei hipersonice Kinjal în războiul din Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin nu s-a declarat impresionat de racheta hipersonică Kinjal a Rusiei și nu a considerat că această armă „ar putea decide soarta unui război”.

Conform experților occidentali, Kinjal reprezintă o versiune care poate fi lansată din aer (de un avion MiG-31, în acest caz) a rachetei Iskander, care reprezintă o rachetă „clasică”, mai exact una balistică cu rază scurtă de acțiune.

kinjal rachete rusia
Rachetă Kinjal atașată de un avion rus MiG-31. Foto: Profimedia Images

În schimb, susțin americanii, racheta hipersonică HAWC recent testată, reprezintă o versiune mai sofisticată, care folosește motor scramjet.

Administrația Biden vrea să cheltuiască 7,2 miliarde de dolari pe viitoarele „arme cu rază lungă de acțiune” ale SUA

În luna septembrie 2021, Agenţia americană pentru proiecte de cercetare avansate în domeniul apărării (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) a anunțat testarea cu succes a unei arme hipersonice, produse de companie Raytheon.

În cadrul acestui test, DARPA a precizat că au fost atinse toate obiectivele propuse: integrarea rachetei pe platforma de lansare, separarea în siguranță de avion, aprinderea motorului de tip „booster” și zborul efectiv al rachetei care a atins viteze de peste Mach 5.

În luna octombrie 2021, Pentagonul a anunțat o altă testare, eșuată însă, a unei arme hipersonice.

În proiectul de buget pentru anul fiscal 2023, administrația Biden a solicitat 7,2 miliarde de dolari destinați „armelor cu rază lungă de acțiune”, categorie în care intră și rachetele hipersonice.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri