SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front (Bloomberg)

Data actualizării: Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin ridică un pahar în timpul întâlnirii lor de la Kremlin, pe 21 martie 2023.
Vladimir Putin și Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Washingtonul şi-a avertizat aliaţii că Beijingul îşi intensifică sprijinul pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de informaţii geospaţiale, pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg, preluată de News.ro.

Astfel, China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare, precum şi microelectronică şi echipamente pentru tancuri, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Sprijinul Chinei include, de asemenea, produse optice, propulsoare care să fie folosite la rachete şi o cooperare sporită în domeniul spaţial, a declarat una dintre aceste persoane.

Sprijinul Chinei pentru Rusia s-a adâncit în ultimele luni, au declarat, sub rezerva anonimatului, sursele Bloomberg. Secretarul de stat Antony Blinken i-a informat pe aliaţii europeni în această săptămână cu privire la amploarea şi semnificaţia sprijinului acordat de China şi la necesitatea de a face mai mult pentru a-l reduce, a declarat una dintre persoane. Blinken le-a cerut aliaţilor să abordeze problema direct cu China şi să ia măsuri împotriva entităţilor şi companiilor chineze, a declarat o altă persoană familiarizată cu discuţiile.

SUA sunt îngrijorate

SUA şi aliaţii săi vor căuta să transmită îngrijorările lor Beijingului şi să-şi intensifice eforturile de a lua măsuri împotriva sprijinului acordat de China industriei de apărare a Rusiei, au mai spus sursele Bloomberg.

Astfel, în timpul convorbirii lor telefonice din această săptămână, preşedintele Joe Biden i-a spus liderului chinez Xi Jinping că este îngrijorat de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare rusă, inclusiv prin furnizarea de maşini-unelte, optică, nitroceluloză, microelectronică şi motoare turboreactoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, de asemenea, săptămâna aceasta, cu privire la "consecinţe semnificative", dacă se va descoperi că anumite companii, inclusiv cele din China, oferă sprijin material pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru baza sa militaro-industrială.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii, precizează Bloomberg.

China spune că e neutră în războiul Rusia-Ucraina

Beijingul a încercat să se prezinte ca fiind neutru în faţa invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, care a intrat acum în al treilea an, dar a stabilit o alianţă profundă cu Moscova ca parte a ceea ce Xi şi Vladimir Putin au numit, înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, o prietenie "fără limite".

Comerţul dintre cele două ţări a atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari în 2023. Vecinul Rusiei a devenit furnizor de orice, de la haine la utilaje şi maşini, după un exod al producătorilor occidentali din Rusia şi mai multe runde de sancţiuni. În acelaşi timp, Rusia a stimulat exporturile de mărfuri precum cărbunele şi petrolul către China.

În mod crucial, China şi Hong Kong au devenit, de asemenea, porţi cheie pentru Moscova pentru a avea acces la tehnologii restricţionate, inclusiv cipuri şi circuite integrate, utilizate în arme sau necesare pentru a le construi. Statele Unite şi Uniunea Europeană au pus pe lista sancţiunilor mai multe firme chineze pentru că au permis aceste transferuri, dar comerţul nu dă semne că ar scădea.

Anul trecut, administraţia Biden a sancţionat, de asemenea, o companie chineză pentru că a furnizat imagini din satelit unei firme ruseşti de tehnologie care, la rândul ei, le-a furnizat grupului de mercenari Wagner.

Îngrijorările vin în contextul în care Ucraina se confruntă cu o lipsă critică de artilerie, iar aliaţii săi au greutăţi în a realimenta Kievul. Între timp, Rusia a reuşit să-şi stimuleze producţia internă de arme, continuă să importe componente cheie printr-o reţea de ţări terţe şi primeşte obuze şi alte tipuri de armament de la ţări precum Coreea de Nord şi Iran.

Administraţia Biden a avertizat anterior Beijingul să nu furnizeze arme Rusiei şi nu există niciun semn că ar fi făcut acest lucru până acum, menţionează Bloomberg.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri