SUA, Coreea de Sud și Japonia organizează un exercițiu pentru a descuraja amenințarea nucleară a lui Kim Jong Un

Data publicării:
lansare racheta coreea de nord
FOTO: Profimedia Images

SUA, Coreea de Sud şi Japonia au organizat, duminică, un exerciţiu naval comun de apărare antirachetă, pentru a contracara ameninţările nucleare ale Coreei de Nord, a anunţat marina sud-coreeană, la câteva zile după ce Nordul a lansat o rachetă balistică intercontinentală, transmite Reuters, potrivit News.ro. 

Coreea de Nord a lansat miercuri cea mai recentă rachetă a sa Hwasong-18, pe care Phenianul o descrie drept nucleul forţei sale de atac nuclear, în largul coastei de est, în ceea ce a spus că este un „avertisment practic puternic” pentru adversari.

Exerciţiul trilateral de duminică a fost efectuat în apele internaţionale între Coreea de Sud şi Japonia, reunind distrugătoare echipate cu sisteme radar Aegis din cele trei ţări, a spus marina.

Washingtonul şi aliaţii săi asiatici au lucrat pentru a-şi îmbunătăţi sistemul de partajare a informaţiilor privind rachetele din Coreea de Nord. Coreea de Sud şi Japonia sunt conectate în mod independent la sistemele radar din SUA, dar nu şi la radarele lor.

Exerciţiul a avut ca scop gestionarea răspunsului aliaţilor la lansarea unei rachete balistice nord-coreene, cu un scenariu care prezintă o ţintă virtuală, a spus armata. „Vom răspunde eficient ameninţărilor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord cu sistemul de răspuns puternic al armatei noastre şi cooperarea trilaterală”, a spus un ofiţer al marinei sud-coreene.

Lansarea rachetei balistice de către Coreea de Nord a fost denunţată de SUA, Coreea de Sud şi Japonia, deşi Phenianul a respins condamnarea, declarând că este un exerciţiu al dreptului său la autoapărare.

Cea mai recentă lansare a urmat plângerilor aprinse din ultimele zile din Coreea de Nord, acuzând că avioanele spion americane survolează apele zonei sale economice exclusive, condamnând vizita recentă în Coreea de Sud a unui submarin american cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară şi angajându-se că vor lua măsuri ca reacţie.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri