SUA, întâlnire „extrem de pozitivă” cu Turcia, pe tema aderării Finlandei și Suediei la NATO

Data publicării:
turcia SUA
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și secretarul de stat american Anthony Blinken. Foto: Profimedia Images

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a descris întâlnirea sa de miercuri de la New York cu omologul american Anthony Blinken drept „extrem de pozitivă”, în contextul în care Ankara ameninţă că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

„Pot spune că am avut o întâlnire extrem de pozitivă”, a declarat reporterilor şeful diplomaţiei turce după o întâlnire cu omologul american.

Întâlnirea ministrului turc cu secretarul de stat Blinken a avut loc în cadrul „mecanismului strategic dintre Statele Unite şi Turcia” menit să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, marcate în ultimii ani de tensiuni puternice.

Ameninţarea Ankarei de a bloca aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO a fost, de asemenea, pe agenda întrevederii.

„Blinken a asigurat că Statele Unite vor transmite mesajele necesare pentru a înlătura preocupările Turciei” în legătură cu acest subiect, a spus Cavusoglu, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Turcia acuză cele două ţări nordice că au dat dovadă de clemenţă faţă de rebelii kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), pe care îl consideră o organizaţie teroristă.

„Este inacceptabil ca aliaţii, sau cei care doresc să se alăture alianţei, să sprijine organizaţiile teroriste care ne vizează”, a reacţionat Mevlut Cavusoglu. „Este, de asemenea, inacceptabil ca ei să impună restricţii privind vânzarea de arme către un aliat”, a adăugat el.

Tot miercuri, Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt „încrezătoare că Suedia şi Finlanda vor avea un proces eficient de aderare (la NATO) şi că preocupările Turciei pot fi abordate”.

Şeful diplomaţiei turce s-a declarat optimist cu privire la avansarea în dosarul privind exportul de avioane de luptă americane F-16, solicitate de Turcia.

„Convorbirile tehnice dintre militari progresează foarte pozitiv. Sunt, de asemenea, mesaje pozitive care vin din Congres”, a spus el, referindu-se la acordul pe care Congresul SUA trebuie să îl dea pentru acest export.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri