SUA: Jurnalista Shireen Abu Akleh de origine palestiniană a fost ucisă cel mai probabil de împușcături din direcția armatei israeliene

Data actualizării: Data publicării:
Palestinians Hand Over Bullet That Killed Shireen Abu-Akleh To U.S. Officials for Ballistic Testing
Analiza americană nu a putut totuşi ajunge la o concluzie definitivă în privinţa originii glonţului care a ucis-o pe corespondenta Al-Jazeera. Foto: Profimedia Images

Jurnalista americano-palestiniană Shireen Abu Akleh, împuşcată mortal pe 11 mai în Cisiordania, a fost „cel mai probabil” victima unui tir de pe o poziţie israeliană, însă experţii americani nu au „niciun motiv” să creadă că este vorba despre un tir intenţionat, a anunţat luni Departamentul de Stat al SUA, relatează AFP.

Analiza americană nu a putut totuşi ajunge la o concluzie definitivă în privinţa originii glonţului care a ucis-o pe corespondenta Al-Jazeera, care acoperea în acea zi o operaţiune militară israeliană la Jenin, proiectilul fiind „foarte deteriorat”, precizează sursa citată într-un comunicat.

Moartea lui Shireen Abu Akleh, o jurnalistă foarte apreciată a canalului din Qatar, a zguduit Orientul Mijlociu. Atât Autoritatea Palestiniană, cât şi Al Jazeera şi Qatar, ţara finanţatoare a postului, au acuzat imediat armata israeliană de crimă.

Autorităţile de la Ramallah au încredinţat proiectilul - un glonte de calibrul 5,56 mm tras de o puşcă semiautomată Ruger Mini-14, potrivit procurorului palestinian - americanilor pentru expertiză, după ce aceştia s-au angajat să-l returneze palestinienilor.

Israelul continuă să afirme că este imposibil să se stabilească originea exactă a tirului, israeliană sau palestiniană, şi continuă să excludă ipoteza unui tir deliberat, conform Agerpres.

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a ajuns la concluzia, pe 24 iunie, că responsabilitatea pentru uciderea jurnalistei aparţine armatei israeliene, o anchetă respinsă drept „fără fundament” de ministrul israelian al apărării Benny Gantz.

„SUA (....) continuă să încurajeze cooperarea între Israel şi Autoritatea Palestiniană în această afacere importantă” şi „îndeamnă ca responsabilii să fie traşi la răspundere”, a adăugat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Aceste ultime evoluţii intervin cu mai puţin de zece zile înainte de o vizită a preşedintelui american Joe Biden în Israel şi în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, în cadrul primului său turneu în Orientul Mijlociu de la începerea mandatului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri