Palestinienii au trimis americanilor glonţul care a ucis-o pe jurnalista Shireen Abu Akleh

Data publicării:
Shireen Abu Akleh in camasa mov
Jurnalista Shireen Abu Akleh purta vestă pe care scri „Presă” în momentul în care a fost împușcată. Foto: Facebook / Shireen Abu Akleh

Autoritatea palestiniană au trimis americanilor spre expertiză glonţul care a ucis-o în luna mai pe jurnalista americano-palestiniană Shireen Abu Akleh, a declarat sâmbătă seara procurorul-şef palestinian Akram Al-Khatib.

Al-Khatib a menţionat că glonţul fatal pentru Shireen Abu Akleh, ucisă la 11 mai în timp ce transmitea de la o operaţiune militară israeliană în Jenin, în Cisiordania ocupată, a fost trimis în SUA care îl vor expertiza şi ulterior îl vor returna Autorităţii palestiniene, informează Agerpres.

Agenţia de presă oficială palestiniană Wafa a indicat sâmbătă seara că Autoritatea palestiniană a fost de acord ca glonţul să fie trimis în SUA, însă nu şi în Israel.

Întrebat de AFP dacă glonţul a fost deja predat americanilor pentru a-l putea expertiza, procurorul Akram Al-Khatib a răspuns "da" şi a adăugat că americanii s-au angajat să-l returneze palestinienilor.

Potrivit EFE, care citează Wafa, procurorul Al-Khatib a confirmat că Autoritatea palestiniană a permis "ca o echipă specializată de experţi din SUA să realizeze un examen tehnic al glonţului" şi că acesta "a fost predat echipei care a sosit recent în ţară în acest scop".

Potrivit aceleiaşi surse, procurorul palestinian a dezminţit informaţia conform căreia glonţul va fi predat apoi Israelului, aşa cum relataseră mai multe mass media israeliene, care au dat asigurări că duminică s-ar putea cunoaşte deja rezultatul analizei făcute asupra muniţiei de către medicii legişti.

Potrivit anchetei palestiniene, jurnalista vedetă a postului arab Al Jazeera a fost ucisă de un glonţ cu calibrul de 5,56 mm tras de un soldat israelian cu o armă semiautomată de tip M-14.

Investigaţii jurnalistice, dar şi înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului au ajuns la concluzia că jurnalista a fost ucisă de un militar israelian. Însă armata israeliană a respins varianta ONU, ministrul apărării Benny Gantz făcând referire la o anchetă "fără fundament".

După uciderea jurnalistei cu dublă cetăţenie, autorităţile israeliene le-au cerut palestinienilor să le predea glonţul fatal, pentru a stabili dacă provine într-adevăr de la arma unui soldat israelian. Însă Autoritatea palestiniană a refuzat mereu să predea glonţul şi a cerut recent israelienilor să le trimită arma cu care a fost ucisă jurnalista.

Moartea jurnalistei Abu Akleh a generat un val de indignare în teritoriile palestiniene şi la nivel internaţional.

De mai multe săptămâni, oficiali ai administraţiei americane şi politicieni din ambele camere ale Congresului au făcut presiuni asupra autorităţilor palestiniene pentru a coopera într-o anchetă care să pună capăt speculaţiilor înaintea vizitei preşedintelui american Joe Biden în regiune, prevăzută pentru 13 şi 14 iulie.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri