SUA nu au informații privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Biohazard warning sign on dark background
Foto: Getty Images

SUA nu a văzut până acum nicio indicație concretă privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina, însă monitorizează îndeaproape informațiile care vin din această direcție, a declarat marți un oficial american de rang înalt din Apărare, conform Reuters.

Președintele Joe Biden a spus luni, fără a oferi însă dovezi, că acuzația falsă a Rusiei că Ucraina ar avea arme biologice sau chimice arată că președintele Vladimir Putin ia în considerare folosirea de astfel de arme în războiul cu Ucraina.

Oficialul american a vorbit reporterilor cu condiția anonimității. Acesta a împărtășit evaluarea lui Biden însă a adăugat: „Nu există indicii că există ceva iminent în acea privință acum”.

În războiul de aproape o lună, trupele rusești au eșuat în a captura vreun mare oraș iar avansul lor a fost oprit pe aproape toate fronturile de către apărătorii ucraineni. Moscova a recurs la bombardarea orașelor cu artilerie, rachete și bombe.

SUA au avertizat că Putin, care se simte încolțit și are la dispoziție stocuri limitate de muniție convențională, ar putea folosi la alte tipuri de armament.

Oficialii americani au acuzat Rusia că răspândește o afirmație nedovedită că Ucraina ar avea un program de armament biologic pentru a servi Moscovei ca pretext să lanseze propriile atacuri biologice sau chimice.

„Ei continuă să vorbească despre asta și este o tactică specifică Rusiei”, a spus oficialul din Apărare.

SUA au monitorizat informațiile despre posibile atacuri iminente, inclusiv „orice indicație că au mutat arme chimice sau biologice în Ucraina”.

„Încă nu am văzut să se întâmple asta, și în mod sigur nu vrem să se întâmple. Însă există diverse lucruri la care ne uităm”, a spus oficialul.

Fără a oferi dovezi, ministrul apărării din Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește un atac chimic împotriva propriei populații pentru a acuza Moscova de folosirea armelor chimice în invazia Ucrainei care a început pe 24 februarie.

La începutul acestei luni, consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a discutat cu Nicolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate din Rusia, avertizându-l de consecințele pentru „orice posibilă decizie a Rusiei de a folosi arme chimice sau biologice în Ucraina”. Casa Albă nu a precizat care ar fi acele consecințe.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri