SUA și Iranul sunt periculos de aproape de o confruntare directă. Care sunt punctele cele mai fierbinți din Orientul Mijlociu

Data publicării:
soldați americani în timpul unui exercițiu militar în Irak
Intervențiile militare ale Iranului și Statelor Unite în Orientul Mijlociu din ultimele săptămâni au crescut șansele transformării conflictului indirect de până acum într-o confruntare militară directă. Foto: Profimedia Images

Efectele războiului dintre Israel și Hamas se resimt deja în tot Orientul Mijlociu, iar pericolul izbucnirii unei confruntări armate între puterile regionale și globale în această zonă devine tot mai mare pe zi ce trece, scrie CNN.

Luptele până acum s-au rezumat la acțiuni militare limitate lansate de milițiile susținute de Iran de o parte și SUA, Israel și aliații lor de cealaltă parte.

Intervenția directă a Iranului și a Statelor Unite în ultimele săptămâni a sporit temerile privind transformarea conflictului indirect de până acum într-o confruntare militară directă.

Până acum, SUA și Iran s-au ferit să intre într-un conflict direct. SUA au țintit grupuri susținute de Iran în Yemen, Siria și Irak, în timp ce milițiile pro-iraniene au atacat personalul american din Irak și Siria.

Teheranul a lovit, de asemenea, presupuse grupări anti-iraniene din Irak, Siria și Pakistan – țara din urmă a răspuns și ea prin bombardamente la atacurile iraniene de pe teritoriul ei.

Erbil, Iraq. 22nd Sep, 2021. Kurdish soldiers with the Peshmerga Regional Guard Brigade inspect a shipment of American armored Humvee vehicles delivered from the Counter-ISIS Train and Equip Fund September 22, 2021 in Erbil, Iraq. Credit: Spc. Trevor Fran
Trupele Peshmerga ale kurzilor din Irak sunt susținute de SUA în lupta lor contra teroriștilor de la ISIS. Foto: Profimedia Images

Republica islamică din Iran, care se opune de mult timp prezenței trupelor americane într-o regiune pe care Teheranul o consideră a fi parte din sfera sa de influență, lucrează de câteva decenii la construirea unei rețele de miliții islamiste, anti-occidentale și anti-israeliene pe care le antrenează, finanțează și înarmează.

Aceste grupări au devenit din ce în ce mai agresive în ultimul timp mai ales în Yemen, unde rebelii Houthi au atacat vase comerciale care traversează Marea Roșie, perturbând astfel comerțul global pe mare și provocând intervenția statelor occidentale.

Mai mult, Iranul a cultivat și relațiile cu gruparea Hamas, pe care o și susține financiar.

SUA au încercat să se distanțeze de zona Orientului Mijlociu, dar avea încă peste 30.000 de trupe prezente în regiune înainte de războiul din Gaza. În unele locuri, prezența militară americană se suprapune peste cea a Iranului și a aliaților săi.

Pe măsură ce tensiunile continuă să crească, iată unde își desfășoară operațiunile Iranul și aliații săi, unde sunt staționate trupele americane și unde au intervenit militar cele două părți de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

kattaib-hezbollah-irak
Membri ai grupării Kataib Hezbollah din Irak. Foto: Profimedia Images

Liban

În Liban se află cea mai puternică forță paramilitară din Orientul Mijlociu: gruparea Hezbollah, una dintre cele mai eficiente miliții de care Iranul se poate folosi în regiune.

Baza principală a Hezbollah se află în apropierea graniței cu Israelul, acolo unde au avut loc mai multe schimburi de focuri între Israel și militanții din Liban. Mișcarea susținută de Iran are legături și cu gruparea Hamas din Gaza.

Cu toate că nu se cunoaște exact cât de mare este arsenalul de care dispune Hezbollah, experții estimează că numărul de rachete ar fi undeva între 150.000 și 200.000. Sute dintre acele rachete „sunt de mare precizie și foarte distructive”, potrivit Institutului pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah susține că gruparea pe care o conduce are 100.000 de luptători, inclusiv soldați activi și rezerviști. Majoritatea armelor deținute de Hezbollah vin din Iran.

Irak

Teheranul influențează mai multe miliții șiite care au legături apropiate cu Gărzile Revoluționare din Iran (IRGC). Printre acestea se numără Kataib Hezbollah, Harakat al-Nujaba și Kata'ib Sayyid al-Shuhada.

Experții consideră că unele grupări, precum Kataib Hezbollah, care ar avea 10.000 de membri, răspund mai mult la ordinele Teheranului decât ale guvernului din Bagdad.

Aceste grupări susținute de Iran au lansat zeci de atacuri împotriva forțelor americane din Irak de când a izbucnit războiul din Gaza – Statele Unite au răspuns prin atacuri aeriene.

Iran Integrates New Drones Into Army - 23 Jan 2024
Iranul a produs un număr foarte mare de drone militare în ultimul timp; o parte din ele au ajuns să fie folosite și de Rusia în războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Atacurile cu rachete balistice asupra bazelor militare din Irak au dus la rănirea mai multor soldați americani. Până în 2008, SUA au avut și 160.000 de trupe în Irak – în prezent, mai sunt doar 2.500.

Pentru a evita declanșarea unui război regional, prim-ministrul irakian a spus luna trecută că coaliția condusă de SUA ar trebui să își încheie misiunea în țara sa și să își retragă trupele.

Statele Unite au susținut că armata americană se află în Irak la invitația guvernului de la Bagdad.

Siria

Iranul are o prezență directă în Siria, acolo unde Forțele speciale Quds, o unitate de elită a IRGC care se ocupă de operațiunile din străinătate, au fost trimise după declanșarea războiului civil în 2011 pentru a-l susține pe președintele sirian Bashar al-Assad.

În Siria se mai află și Brigadele Zainabiyoun și Fatemiyoun, miliții șiite asociate cu IRGC care a recrutat luptători din Afghanistan și Pakistan.

SUA au 800 de trupe în Siria ce fac parte din misiunea de înfrângere a grupării teroriste ISIS. Cei mai mulți dintre soldați sunt staționați într-o zonă pe care oficialii militari o numesc „Zona de Securitate din Estul Siriei”, acolo unde americanii susțin Forțele Democratice Siriene (SDF) din nord-estul țării.

Americanii mențin o prezență militară și în sud-estul Siriei, unde susțin Armata Siriană Liberă, grupare ce se opune regimului lui Assad, care la rândul său îi consideră pe americani invadatori.

Arabi cu puști într-o remorcă
Rebelii Houthi se află în război civil cu guvernul oficial al Yemenului din 2014. Foto: Profimedia Images

Yemen

Rebelii Houthi controlează partea de nord a țării și se luptau de aproape 8 ani împotriva unei coaliții conduse de Arabia Saudită și susținută de SUA – luptele s-au oprit, cel puțin temporar, anul trecut.

Armele pe care militanții Houthi le au la dispoziție au fost asamblate în mare parte din componente livrate separat în Yemen.

În decembrie, SUA au pus bazele unei coaliții de peste 20 de țări pentru protejarea traficului comercial împotriva atacurilor Houthi din Marea Roșie.

Fâșia Gaza și Israel

Israelul a estimat că gruparea Hamas avea 30.000 de luptători înainte de război. Spre deosebire de ceilalți aliați din regiune ai Iranului, Hamas este o organizație formată din musulmani sunniți – totuși, Teheranul a dezvoltat relații strânse cu această grupare în ultimii ani.

Cu toate că Iranul nu are la fel de multă influență asupra grupării precum în cazul altor militanți din regiune, Statele Unite au spus că Iranul a finanțat cu până la 100 de milioane de dolari pe an grupările de militanți palestinieni, inclusiv Hamas și Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), o altă grupare din Gaza.

De partea cealaltă, Washingtonul a finanțat cu peste 130 de miliarde de dolari Israelul de la fondarea statului și până în prezent.

Islamic Jihad keeps guard at tunnels on Gaza-Israel border
Statele Unite au spus că Iranul a finanțat cu până la 100 de milioane de dolari pe an grupările de militanți palestinieni, inclsuv Hamas și Jihadul Islamic Palestinian (în poză). Foto: Profimedia Images

Țările Arabe și Turcia

SUA are în jur de 13.500 de trupe în Kuweit – cea mai mare prezență militară americană în regiune. Doar Germania, Japonia și Coreea de Sud au mai multe trupe americane pe teritoriul lor.

A doua țară ca prezență militară americană în regiune este Qatarul, unde se află 10.000 de trupe și găzduiește cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu: baza aeriană Al-Udeid.

Qatarul menține relații și cu Hamas, în capitala Doha aflându-se sediul politic al grupării încă din 2012.

Trupele americane mai sunt prezente și în Bahrain (9.000), Arabia Saudită (2.700), Emiratele Arabe Unite (3.500), Iordania (3.000) și Turcia (1.465).

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri