Rebelii Houthi susţin că au atacat o navă militară americană în Golful Aden

Data publicării:
nava ocean jazz in port
Rebelii Houthi susţin că au atacat o navă militară americană în Golful Aden. Foto: Profimedia

Mişcarea Houthi din Yemen, aliată cu Iranul, a declarat luni că forţele sale au lansat un atac cu rachete asupra cargoului militar american Ocean Jazz în Golful Aden, relatează Reuters.

„Forţele armate yemenite continuă să riposteze la orice agresiune americană sau britanică împotriva ţării noastre, vizând toate sursele de ameninţare din Marea Roşie şi Marea Arabă”, a declarat purtătorul de cuvânt al militanţilor Houthi, Yahya Sarea.

Gruparea Houthi nu a precizat când şi unde anume a avut loc atacul şi nici dacă au fost provocate pagube, iar din partea armatei americane nu a existat niciun comentariu sau confirmare imediată.

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că nava menţionată luni de rebelii Houthi a fost contractată de armata americană.

Forţele americane şi britanice au lansat atacuri în Yemen împotriva forţelor Houthi în ultimele săptămâni, ca răspuns atacurile Houthi care durează de câteva luni asupra transportului maritim din Marea Roşie, pe care luptătorii susţinuţi de Iran le-au prezentat ca fiind un răspuns la războiul Israelului în Gaza.

Houthi, care iniţial au declarat că au vizat doar navele legate de Israel, au declarat că vor ataca de-acum şi navele americane, notează Reuters, citată de News.ro.

Atacurile Houthi asupra navelor din Marea Roşie şi din jurul acesteia au încetinit comerţul dintre Asia şi Europa şi au alarmat puterile mondiale, într-o escaladare a războiului din Gaza.

Houthi, care controlează cea mai mare parte a Yemenului, spun că atacurile lor sunt un gest de solidaritate cu palestinienii atacaţi de Israel în Gaza.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri