SUA au lovit miliții susținute de Iran „ca răspuns direct” la atacurile cu rachete revendicate de Rezistența Islamică din Irak

Data actualizării: Data publicării:
Lloyd Austin
Prima apariție publică a secretarului Apărării SUA Lloyd Austin, după externarea din spital. Sursa foto: Profimedia Images

SUA a efectuat lovituri în Irak asupra a trei facilități folosite de miliția susținută de Iran. Loviturile „proporționate” au vizat „grupul de miliție Kataib Hezbollah și alte grupuri afiliate Iranului”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin, care a mai subliniat că el și președintele american Joe Biden „nu vor ezita să ia măsurile necesare” pentru a apăra interesele americane, transmite BBC.

Lloyd Austin a spus că loviturile de precizie au fost „ca răspuns direct” la atacurile împotriva SUA și aliaților coaliției din Irak și Siria.

O serie de militari americani au fost răniți într-un atac cu rachete asupra unei baze aeriene din vestul Irakului. Sâmbătă, patru membri ai personalului american au suferit leziuni cerebrale traumatice după ce baza aeriană Ain al-Asad din Irak a fost lovită de mai multe rachete. Oficialii au spus că militarii „sunt în curs de evaluare”.

Comandamentul central al armatei americane (CentCom) a declarat la acea vreme că o miliție susținută de Iran a vizat baza aeriană Ain al-Asad, care găzduiește trupe americane, cu rachete balistice și rachete.

Un grup care se numește Rezistența Islamică din Irak și-a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.

Potrivit Institutului Washington pentru Politica din Orientul Apropiat din SUA, grupul a apărut la sfârșitul anului 2023 și este compus din mai multe grupuri armate afiliate Iranului care operează în Irak. A revendicat și alte atacuri împotriva forțelor americane în ultimele săptămâni.

Într-o declarație, Austin a lăudat „profesionalismul” personalului militar american în planificarea și desfășurarea ultimelor lovituri în Irak, ca parte a eforturilor „de a dezmembra și degrada în continuare ISIS [grupul Stat Islamic]”.

Secretarul Apărării a subliniat că el și președintele american Joe Biden „nu vor ezita să ia măsurile necesare” pentru a apăra interesele americane.

„Nu căutăm să intensificăm conflictul în regiune. Suntem pe deplin pregătiți să luăm măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii și facilitățile. Facem apel la aceste grupuri și sponsorii lor iranieni să înceteze imediat aceste atacuri”, a spus el.

Într-o declarație separată, CentCom a declarat că loviturile au fost efectuate la ora locală 00:15 (21:15 GMT marți) ca răspuns la atacul - printre altele - asupra bazei aeriene Al Asad din vestul Irakului din 20 ianuarie.

„Aceste lovituri au vizat sediul [Kataib Hezbollah], locațiile de depozitare și antrenament pentru capacități de UAV cu rachete, rachete și atac unidirecțional”, a spus CentCom.

Armata americană nu a oferit detalii despre locul în care se află adăposturile milițiilor vizate în Irak.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri