SUA spun că există „dovezi” că Rusia a făcut planuri pentru „importante acţiuni agresive împotriva Ucrainei”

Data publicării:
Antony Blinken
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Oficiali americani vorbesc despre „dovezi” care ar arăta că Rusia ia în calcul „importante acţiuni agresive împotriva Ucrainei”. SUA avertizează că Moscova va plăti „un preţ ridicat” dacă va trece la fapte.

„Suntem profund preocupaţi de dovezile că Rusia a făcut planuri pentru acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operaţiuni militare la scară mare", a spus şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, la reuniunea NATO de la Riga.

El a acuzat Moscova că adună „zeci de mii de soldaţi suplimentari” în apropiere de frontieră.

„Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat o decizie privind invazia. Ştim că el este pe cale să desfăşoare capacitatea de a face acest lucru rapid, dacă ia decizia”, a precizat Blinken.

El a insistat asupra faptului că „diplomaţia este singurul mod responsabil de a rezolva această criză potenţială”, în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Suedia, joi.

El a avertizat totuşi că orice agresiune din partea Moscovei va avea „consecinţe profunde şi durabile”.

„Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reţinut să le utilizăm în trecut”, a avertizat Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat, de asemenea, că aliaţii NATO „veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra”.

Alianţa „va examina ce trebuie să facă în cazul unei noi agresiuni ruse, pentru a-şi întări propriile apărări”, în cadrul unei consolidări a forţelor din flancul său estic.

Moscova, care a anexat Crimeea în 2014 şi este acuzată că-i susţine pe separatiştii angrenaţi într-un conflict cu Kievul, a negat cu fermitate că pregăteşte un atac şi reproşează NATO că alimentează tensiunile.

Miercuri, Moscova a acuzat Ucraina că a trimis zeci de mii de militari în estul ţării, în contextul în care se amplifică îngrijorarea privind o posibilă escaladare de conflictului.

Tot miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a pronunţat în favoarea unor negocieri directe cu Moscova.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri