SUA trimit Ucrainei un nou ajutor militar, axat pe sisteme antiaeriene împotriva dronelor

Data publicării:
Drona Iran
Dronele iraniene folosite de ruşi în Ucraina ar avea componente fabricate în SUA. Foto: Profimedia Images

SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 275 de milioane de dolari şi destinat în principal consolidării apărării antiaeriene, mai ales împotriva dronelor, a anunţat vineri John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, informează Agerpres.

Kirby a precizat că SUA vor mai oferi de asemenea Ucrainei noi muniţii de artilerie, în special rachete pentru lansatoarele HIMARS, precum şi piese de artilerie puternice de mare precizie montate pe blindate uşoare.

Acest nou pachet de asistenţă militară aduce la circa 19,3 miliarde de dolari ajutorul militar oferit Kievului de către Washington după 24 februarie, când a început agresiunea rusă în Ucraina.

Armata ucraineană va dispune astfel de "noi capacităţi care îi vor consolida apărarea antiaeriană şi îi vor permite să facă faţă ameninţărilor reprezentate de drone", a explicat John Kirby.

SUA atrag atenţia asupra "parteneriatului militar pe scară extinsă" dintre Rusia şi Iran

John Kirby a mai spus că "parteneriatul militar pe scară extinsă" între Rusia şi Iran este "nefast" pentru Ucraina, pentru ţările vecine Iranului şi pentru "comunitatea internaţională".

Amintind în special dronele obţinute de armata rusă din partea Iranului şi folosite intens în atacurile asupra trupelor ucrainene şi infrastructurilor energetice ale Ucrainei, el a estimat că Rusia oferă în schimb Iranului "un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic".

Potrivit serviciilor americane de informaţii, Moscova şi Teheranul au în vedere lansarea producţiei comune de drone în Rusia, ţară care ar putea de asemenea să achiziţioneze din Iran sute de rachete balistice, a spus John Kirby.

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii.

Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA şi Ucraina spun că livrarea de drone de către Iran Rusiei violează rezoluţia ONU din 2015, prin care exportul de drone sau rachete balistice cu o rază de acţiune mai mare de 300 de kilometri nu putea fi făcută de către autorităţile de la Teheran fără aprobarea explicită a Consiliului de Securitate al ONU.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri