Sari la conținut

13 ruşi au fost inculpaţi pentru amestecul în alegerile din SUA din 2016

Justiţia americană a inculpat 13 cetățeni ruşi şi trei entităţi ruse în legătură cu amestecul în alegeri şi în procesul politic american, a anunțat vineri, într-un comunicat, procurorul special însărcinat cu acest dosar Robert Mueller.

Trump Returns to the White House

Foto: Gulliver/GettyImages

Toţi inculpaţii sunt acuzaţi de complot în vederea înşelării Statelor Unite.

Trei dintre ei sunt acuzaţi, de asemenea, de fraudă bancară, iar alţi cinci de furt agravant de identitate, se precizează în comunicat.

Din primele informații, niciun cetățean american nu a fost pus sub acuzare în ancheta FBI.

În plus, referatul procurorului special Robert Mueller se mai arată că acești 13 cetățeni ruși au conspirat încă din 2014 să încalce legile care interzic cetățenilor străini să cheltuiască bani pentru a influența alegerile americane.

Astfel, aceștia s-au dat drept activiști politici americani, furând astfel identități, și s-au implicat în fraude financiare și înșelăciuni cu scopul influențării rezultatului alegerilor, inclusiv cele prezidențiale din 2016.

The New York Times precizează că, deși cei 13 ruși nu ar putea fi arestați imediat, ei sunt dați în căutare de către SUA, ceea ce le-ar pune în dificultate planuril de călătorie și afaceri la nivel internațional.

Potrivit sursei citate, aceștia au călătorit în SUA, și în state apropiate și au lucrat cu un cetățean american încă neidentificat. Acesta i-a sfătuit în eforturile lor și asupra a ceea ce ei considerau a fi câmpuri de luptă „violete”, fiind enumerate statele Colorado, Virginia și Florida.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru BBC că oficialii de la Moscova încă nu sunt „familiarizați” cu documentul publicat vineri seară de FBI.

Sursa: Digi24, News.ro

 

Pe aceeași temă