„Banii gratis” ai lui Donald Trump nu funcționează

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Președintele SUA, Donald Trump. Foto: GettyImages

Planul de stimulare a economiei pus la cale de guvernul american dă primele rateuri. „Banii gratis” dați de stat fiecărui cetățean nu iau direcția scontată. Se duc către acoperirea de datorii, ipotecare sau pentru studii, sau pentru plata serviciilor medicale, extrem de scumpe în Statele Unite. Cu astfel de destinații, practic nu există impact în economie.

Întreg programul, dincolo de partea sa electorală (americanii au alegeri prezidențiale anul acesta), avea la bază ideea de a oferi cetățenilor bani, care să fie cheltuiți pentru achiziții și astfel companiile să primească un impuls, să apară rulajul, iar economia să funcționeze.

Nu se întâmplă asta, însă. Un studiu combinat făcut de un centru condus un fost economist al Fed împreună cu Google și Universitatea din Michigan sugerează să banii în cel mai bun caz  se vor duce către cumpărăturile necesare traiului. Dar dacă oamenii nu sunt strâmtorați și nu au datorii, îi vor economisi.

Prin programul de ajutor, fiecare adult american are dreptul la un stimulent de 1.200 de dolari, în timp ce copiii primesc 500 de dolari. Banii au început să fie depuși de trezorerie în conturi din această săptămână. Iar cei care nu sunt înregistrați cu conturi bancare la IRS vor primi cec-uri clasice, prin poștă. Cecurile vor purta semnătura lui Donald Trump, ca să se știe de unde vin banii. 

Planul lui Donald Trump

Statele Unite sunt cea mai afectată țară din lume în pandemia de Covid-19. 34 de mii de decese în trei săptămâni, acesta este bilanțul îngrozitor înregistrat de Statele Unite. Cu toate aceastea, președintele Statelor Unite a anunțat joi un plan de repornire a economiei în etape. Vârful epidemiei a trecut, consideră liderul de la Casa Albă.

Planul de redeschidere a Americii este unul în etape, dar decizia de a ridica măsurile de carantină va reveni fiecărui guvernator, pe baza unor criterii precum numărul de noi cazuri și capacitatea spitalelor. Sunt state care pot reporni imediat, susține Donald Trump.

Donald Trump: „Nu redeschidem tot odată, ci cu prudență, pas cu pas. Unele state vor putea reporni mai devreme decât altele. Unele state nu au probleme la fel de mari ca altele. Acum, că am depășit vârful în ceea ce privește cazurile noi, ne trezim din nou la viață, ne înnoim economia. Este un proces gradat.  

Pe tot parcursul acestui proces, cetățenii vor fi în continuare chemați să folosească toate armele în acest război: să respecte o igienă riguroasă, să muncească de acasă când este posibil, să stea acasă dacă sunt bolnavi, să păstreze distanța socială, să igienizeze suprafețele atinse frecvent și să fie foarte vigilenți la ce este în jurul lor. Acestea sunt armele noastre și sunt niște arme cu adevărat puternice. Guvernatorii vor avea puterea să ajusteze planul în conformitatea cu nevoile din statele lor.

Dacă este nevoie să rămână închise, le permitem să rămână închise. Și dacă consideră că este vremea să repornească, le vom da această libertate și le vom îndruma să ducă la îndeplinire acest lucru foarte, foarte repede”.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Blake Lively, într-o salopetă mulată pe corp, asemănătoare costumului din Deadpool purtat de soțul ei. Arată...
Adevarul
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în...
Newsweek
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
Jennifer Granholm
Ministrul american al Energiei anunță lansarea studiilor de inginerie specifice proiectului reactoarelor...