Biden va anula 10.000 de dolari din datoriile a milioane de foști studenți. Măsura va costa guvernul SUA sute de miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden
Potrivit unor economiști, costul total al măsurii lui Biden ar putea fi între 400 și 600 de miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că guvernul Statelor Unite va șterge 10.000 de dolari din valoarea datoriilor a milioane de foști studenți, respectând astfel o promisiune pe care a făcut-o în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2020, informează Reuters.

Decizia i-ar putea ajuta în sondaje pe colegii săi din partidul Democrat în alegerile generale din noiembrie, dar unii economiști avertizează că măsura va crește inflația, în timp ce unii republicani din Congresul american s-au întrebat dacă președintele ar avea autoritatea legală să anuleze datoria foștilor studenți.

Acțiunile au fost luate pentru „familiile care au nevoie de ele cel mai mult – persoane din clasa muncitoare și de mijloc care au avut cel mai mult de suferit în timpul pandemiei”, a explicat Biden de la Casa Albă, precizând că nicio familie cu venituri mari nu va putea beneficia de pe urma planului său.

„Nu îmi voi cere niciodată scuze pentru că am ajutat americanii care muncesc și clasa de mijloc, mai ales în fața unor persoane care au votat pentru o reducere a impozitelor în valoare de 2 trilioane de dolari de care au beneficiat cei mai bogați americani și cele mai mari corporații”, a spus Biden, referindu-se la măsura de reducere a taxelor adoptată de fostul președinte Donald Trump.

Conturile absolvenților de facultate care au datorii la împrumuturile făcute pentru plata taxei de școlarizare au fost înghețate de la începutul pandemiei de Covid-19, astfel că ei nu au mai fost nevoiți să se achite de aceste datorii din luna martie a anului 2020.

Mulți democrați i-au cerut lui Biden să reducă datoriile cu o sumă și mai mare: 50.000 de dolari pentru fiecare student.

Costul total pentru guvernul american s-ar putea ridica la 600 de miliarde de dolari

Costul total al acestei măsuri nu a fost încă determinat, întrucât va depinde mult de câte persoane vor cere reducerea datoriilor, dar unii economiști au estimat că ar putea fi între 400 și 600 de miliarde de dolari, potrivit The Economist.

Cei care se vor putea înscrie în programul de reducere a datoriilor la împrumut sunt absolvenții de facultate care câștigă sub 125.000 de dolari pe an (o categorie în care se înscriu 95% dintre americani) sau cuplurile căsătorite care câștigă mai puțin de 250.000 de dolari, potrivit Casei Albe.

În plus, Biden va anula 20.000 de dolari din datoria absolvenților care au primit o subvenție Pell, de care beneficiază de obcei doar studenții care provin din familii sărace.

Un studiu realizat de Rezerva Federală din New York arată că dacă toți studenții vor avea de plătit cu 10.000 de dolari mai puțin, suma totală va fi de 321 de miliarde de dolari și va elimina întreaga datorie pentru 11,8 milioane de persoane, adică 31% dintre studenții care beneficiază de această reducere.

Un oficial de top al administrației Biden a spus că planul va ajuta 43 de milioane de foști studenți care s-au împrumutat și va șterge complet datoria pentru 20 de milioane dintre ei.

Biden speră că decizia îi va convinge pe alegători să voteze cu democrații în alegerile generale

Începând de anul următor, guvernul american va începe din nou să ceară plata datoriilor la împrumuturile pentru taxa de școlarizare pe care a suspendat-o în timpul pandemiei.

Oficialul citat de Reuters a spus că această măsură va combate orice efect inflaționar al deciziei de a anula o parte din suma pe care absolvenții de facultate o datorează.

Fostul secretar al Trezoreriei Statelor Unite, Larry Summers, i-a contrazis pe oficialii de la Casa Albă și a spus că scutirea de datorii „consumă resurse care altfel ar putea fi mai bine folosite pentru a-i ajuta pe cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au avut șansa de a face o facultate. De asemenea, va tinde să fie inflaționară din cauza creșterii taxei de școlarizare”.

Ambele partide cred că vor beneficia de pe urma deciziei lui Biden, potrivit The Economist. Progresiștii speră că măsura va mări entuziasmul în rândul tinerilor nemulțumiți, iar când Biden a spus că „oamenii pot în sfârșit să iasă de sub muntele de datorii”, probabil că spera că aceștia se vor deplasa totodată și spre cabinele de vot.

De partea cealaltă, liderul republican din Senatul american a numit măsura lui Biden „socialismul împrumuturilor pentru studenți” - o redistribuire inflaționară dinspre clasa muncitoare spre elite.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri