Casa Alba confirmă: Donald Trump caută soluții să cumpere Groenlanda

Data publicării:
Donald Trump
Foto: Guliver/Getty Images

Donald Trump a confirmat că doreşte achiziţionarea de către Statele Unite a teritoriului danez autonom Groenlanda „din motive strategice”. Preşedintele american afirmă că ideea „nu este singurade acest fel pe care o are, relatează The Guardian.

Interesul preşedintelui american pentru achiziţionarea teritoriului a fost primită de comunitatea internaţională cu amuzament, dar cu indignare în Groenlanda şi Danemarca.

Guvernul provinciei semi-autonome a precizat că teritoriul său nu este de vânzare. Prim-ministrul Danemarcei a afirmat la rândul său că orice discuţie de acest fel este absurdă.

Cu toate acestea, duminică, consilierul pe probleme economice de la Casa Albă, Larry Kudlow, a confirmat ştirea într-un interviu, înainte ca Trump însuşi să le spună reporterilor că ideea a apărut în discuţie” şi că „se gândeşte la posibilitate”.

Trump încearcă să lege ideea achiziţionării de către SUA a insulei cele mai mari a lumii de zona sa de „expertiză profesională”, spunând că întreaga situaţia ar putea fi „un mare acord de achiziţie de proprietate imobiliară”.

Danemarca este proprietarul insulei. Noi suntem buni aliaţi cu Danemarca, protejăm Danemarca aşa cum protejăm şi alte regiuni mari ale lumii. Când a apărut această idee am spus că aş fi dispus (n.r. - să cumpere Groenlanda)”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele SUA a spus apoi, fără a avea vreo dovadă sau vreo informaţie oficială că „Danemarca este afectată puternic de Groenlanda, din cauza căreia pierd 700 de milioane de dolari pe an”.

Duminică, în timpul unei vizite în Groenlanda, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen a declarat pentru un ziar local că „Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparţine oamenilor care locuiesc în Groenlanda. Sper că administraţia americană nu are în mod serios în plan aşa ceva”.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri