Casa Albă vrea să-l înlocuiască pe Tillerson cu şeful CIA

Data actualizării: Data publicării:
Global VIP's Attend Clinton Global Initiative
Foto: Guliver/ GettyImages

Casa Albă a elaborat un plan prin care să-l înlocuiască pe secretarul de Stat Rex Tillerson cu Mike Pompeo, directorul Agenţiei Centale americane de Informaţii (CIA). Ar urma să se întâmple în câteva săptămâni, a declarat joi un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, citat de Reuters și preluat de News.ro.

Global VIP's Attend Clinton Global Initiative
Foto: Guliver/ GettyImages

Potrivit acestui plan, senatorul republican Tom Cotton îl va înlocui pe Pompeo la CIA, dezvăluie The New York Times, citând oficiali de rang înalt.

NYT, prima publicaţie care a dezvăluit planul, scrie că nu era clar imediat dacă preşedintele Donald Trump şi-a dat aprobarea finală acestei remanieri.

Plecarea lui Tillerson ar pune capăt mandatului agitat al fostului CEO al Exxon Mobile, care se află pe poziții divergente cu Trump pe tema unor provocări politice precum Coreea de Nord şi care este aspru criticat din cauza intenţiei de a reduce bugetul Departamentului de Stat.

John Kelly, secretarul general al Casei Albe, a elaborat un plan de tranziţie şi l-a discutat cu alţi oficiali, scrie NYT.

Potrivit planului lui Kelly, remanierea ar urma să aibă loc către sfârşitul anului sau imediat după aceea.

Zvonuri cu privire la plecarea lui Tillerson circulă de mai multe luni.

Aceste zvonuri o prezintă pe Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, drept înlocuitoarea sa probabilă.

Însă Pompeo, care a deţinut trei mandate în Congres, a apărut în prim-plan după ce i-a câştigat încrederea lui Trump în probleme de securitate naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri