Trump, discurs în fața Congresului. Ce a spus despre imigrație și NATO

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Delivers Address To Joint Session Of Congress
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele american, Donald Trump, a propus marți seară în fața Congresului american configurarea unui nou sistem de imigrare „bazat pe merit”, dând ca exemplu țări ca Australia și Canada, relatează Agerpres.

Donald Trump Delivers Address To Joint Session Of Congress
Foto: Gulliver/GettyImages

„Abandonarea sistemului actual de imigrare puțin calificată și adoptarea în locul acestuia a unui sistem bazat pe merit (...) va economisi enorm de mulți bani, va permite majorarea salariilor și ajutorarea familiilor aflate în dificultate”, a declarat președintele SUA într-un discurs de politică generală susținut în fața reprezentanților celor două Camere reunite în ședință comună.

Donald Trump a promis să lanseze „în curând” ridicarea zidului la frontiera mexicană. „Trebuie să restabilim integritatea și statul de drept la granițele noastre. Pentru aceasta, vom începe în curând construcția unui mare zid de-a lungul graniței noastre de la sud. Vom începe înainte de termen și, odată finalizat, va fi o armă eficientă împotriva criminalității și a drogurilor”, a spus Donald Trump, fără să precizeze dacă Mexicul va contribui financiar la acest zid.

Pe de altă parte, președintele american a avertizat marți seară în fața Congresului că nu va apăra interesele comunității internaționale, ci pe cele ale Americii. „Treaba mea nu este să reprezint lumea. Treaba mea este să reprezint Statele Unite”, a declarat președintele american în primul său discurs ținut în fața Congresului.

Cu toate acestea, notează AFP, Donald Trump, care a criticat vehement în trecut Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, le-a dat asigurări aliaților europeni că Washingtonul va continua „să susțină NATO cu fermitate, o alianță clădită după două războaie mondiale care au răsturnat fascismul și după un război rece care a învins comunismul”.

De altfel, președintele american a denunțat, în acest prim discurs ținut în fața Congresului după instalarea la Casa Albă, „amenințările vizând centrele comunitare evreiești”, precum și rasismul, după o serie de agresiuni petrecute în ultimele săptămâni în SUA.

În altă ordine de idei, Donald Trump a promis marți să consacre mii de miliarde dolari investițiilor publice și private pentru a reface nivelul infrastructurilor SUA. 

„Pentru a lansa reconstrucția țării, voi cere Congresului să aprobe o legislație care va declanșa investiții de mii de miliarde de dolari pentru infrastructurile din Statele Unite, finanțate cu ajutorul capitalurilor publice și private, și va crea milioane de locuri de muncă", a declarat șeful Casei Albe.

„America a cheltuit aproape șase mii de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, în timp ce infrastructurile la noi se degradează. Cu aceste șase mii de miliarde de dolari am fi putut reconstrui țara noastră de două ori, chiar de trei ori, dacă am fi avut lideri care să aibă capacitatea de a negocia”, a acuzat Donald Trump, dar nu a oferit detalii despre modalitățile de realizare a acestui plan de investiții.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri