NYT: Trump va fi protejat de Secret Service și dacă ajunge în închisoare. Oficialii din servicii au discutat despre acest scenariu

Data publicării:
donald trump secret service
Donald Trump (foto) beneficiază de protecția Secret Service pe tot timpul vieții, în calitate de fost președinte al SUA. Sursa foto: Profimedia Images

Serviciul Secret al SUA se ocupă de protecția președintelui, fie că se află în Biroul Oval sau vizitează o zonă de război. Dar este posibil ca un fost președinte să fie protejat de agenți în închisoare, se întreabă jurnaliștii de la NYT, și cum va fi pusă în practică această situație bizară și unică în istoria SUA? Perspectiva este fără precedent, însă agenția care este obligată prin lege să-l protejeze non-stop pe fostul președinte se pregătește într-o oarecare măsură pentru posibilitatea ca Donald Trump să fie trimis după gratii în procesul care se judecă la Tribunalul din Manhattan.

Chiar înainte de declarațiile de deschidere a procesului, Serviciul Secret plănuia într-o oarecare măsură posibilitatea extraordinară de protecție a unui fost președinte în spatele gratiilor. Procurorii i-au cerut judecătorului din dosar să-i reamintească lui Trump că atacurile asupra martorilor și juraților l-ar putea trimite la închisoare chiar înainte de a se pronunța un verdict, pentru sfidarea ordinului care-l obligă la tăcere.

Săptămâna trecută, ca urmare a solicitării acuzării, oficialii cu agențiile federale, de stat și municipale au avut o întâlnire cu privire la cum trebuie gestionată situația, potrivit a două persoane familiarizate cu problema, scrie The New York Times.

Acea conversație de culise – care a implicat oficiali de la Serviciul Secret și alte agenții relevante de aplicare a legii – s-a concentrat doar pe modul în care să-l mute și să-l protejeze pe Trump dacă judecătorul ar ordona să fie închis pentru scurt timp, în cazul în care sfidează instanța, într-o celulă a tribunalului.

Provocarea mult mai mare este cum să încarcerezi în siguranță un fost președinte dacă juriul și/sau judecătorul îl condamnă la închisoare, mai degrabă decât detenția la domiciliu, și nu a fost încă abordată direct, potrivit unor actuali și foști oficiali de stat și federali intervievați de NYT.

Asta, cel puțin în parte, pentru că, dacă Trump va fi condamnat în cele din urmă, va urma o serie de apeluri lungi, posibil până la Curtea Supremă a SUA. Cel mai probabil, asta ar întârzia orice sentință cu mai multe luni, dacă nu chiar ani, au spus mai multe persoane, care au menționat că o pedeapsă cu închisoarea este puțin probabilă.

Un coșmar logistic și „un teritoriu neexplorat”

Dar provocarea rămâne. Și nu doar pentru serviciile secrete și oficialii închisorii, care s-ar confrunta cu coșmarul logistic al încarcerării în siguranță a lui Trump, care este și candidatul republican la președinție pentru al doilea mandat.

„Evident, este un teritoriu neexplorat”, a spus Martin F. Horn, care a lucrat la cele mai înalte niveluri ale agențiilor penitenciare de stat din New York și Pennsylvania și a fost comisar al departamentelor de corecție și probațiune din New York. „Cu siguranță niciun sistem penitenciar de stat nu a trebuit să se ocupe de asta înainte și nicio închisoare federală nu a trebuit să facă față unui astfel de scenariu”.

Steven Cheung, directorul de comunicații pentru campania lui Trump, a spus că dosarul împotriva fostului președinte este „atât de fals și atât de slab” încât alți procurori au refuzat să-l aducă în instanță și l-a numit „o vânătoare de vrăjitoare partizană fără precedent”.

„Febra democraților care visează să-l încarceze pe nominalizatul Partidului Republican a atins acest nivel care dezvăluie rădăcinile lor staliniste și arată disprețul lor total pentru democrația americană”, a spus el.

Protejarea lui Trump în penitenciar ar implica menținerea lui separat de alți deținuți, precum și controlarea alimentelor și a altor obiecte personale, au spus oficialii.

Dacă ar fi întemnițat, o mână de agenți ar lucra 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, rotindu-se în interior și în afara închisorii, au spus mai mulți oficiali. În timp ce armele de foc sunt în mod evident strict interzise în închisori, agenții ar fi totuși înarmați.

Unde ar putea fi închis Donald Trump

Foști oficiali ai facilităților de corecție au spus că au existat mai multe închisori din statul New York și închisori din oraș care au fost închise total sau parțial, lăsând secțiuni mari din unitățile lor goale și disponibile. Una dintre acele clădiri ar putea servi la încarcerarea fostului președinte și pentru a găzdui agenții săi de protecție din Serviciul Secret.

Anthony Guglielmi, purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret din Washington, a refuzat să discute despre „operațiuni de protecție” specifice. Dar el a spus că legea federală cere agenților Serviciului Secret să protejeze foștii președinți, adăugând că aceștia folosesc tehnologie, informații și tactici de ultimă generație pentru a face acest lucru.

Thomas J. Mailey, un purtător de cuvânt al Agenției închisorilor a statului New York, a declarat că departamentul său nu poate specula cu privire la modul în care ar fi tratat cineva care nu a fost încă condamnat, dar că există un sistem „pentru a evalua și asigura îngrijirea medicală a persoanelor, nevoi de sănătate mintală și securitate.”

Frank Dwyer, purtător de cuvânt al agenției închisorilor din orașul New York, a spus doar că „departamentul va găsi o facilitate adecvată” pentru fostul președinte.

Procesul din Manhattan este unul dintre cele patru dosare aflate pe rol împotriva lui Trump și posibil singurul care va ajunge la un juriu înainte de alegeri și se concentrează pe acuzațiile că a falsificat înregistrările fiscale pentru a acoperi un scandal sexual în care este implicat o actriți de filme pentru adulți, Stormy Daniels. Fostul președinte este acuzat de 34 de capete de acuzare de falsificare a dosarelor comerciale. Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul Juan M. Merchan l-ar putea condamna până la patru ani de închisoare, deși pentru un infractor aflat la prima abatere, de vârsta lui Trump, acesta ar fi un termen extrem.

Dacă Trump va fi condamnat, dar ales din nou președinte, el nu ar putea fi scutit de pedeapsă pentru că urmărirea penală a fost făcută de statul New York.

În circumstanțe normale, orice pedeapsă de un an sau mai puțin, ar fi, în general, executată pe faimoasa Insula Rikers din New York, unde se află cele șapte închisori ale Departamentului de Corecție. Acolo este locul unde fostul director financiar al lui Trump, Allen Weisselberg, în vârstă de 76 de ani, își ispășește a doua pedeapsă de cinci luni pentru infracțiuni legate de munca sa pentru fostul său șef.

Orice pedeapsă mai mare de un an ar fi, în general, executată într-una dintre cele 44 de închisori conduse de Departamentul de Corecție și Supraveghere Comunitară din statul New York.

Fostul președinte ar putea primi și o condamnare cu suspendare, ridicând posibilitatea bizară ca fostul șef de stat să se prezinte în mod regulat la un funcționar public de la Departamentul de Probațiune al orașului.

El ar trebui să urmeze instrucțiunile ofițerului de probațiune și să răspundă la întrebări despre munca și viața sa personală până la sfârșitul termenului de probațiune. De asemenea, i s-ar interzice să se asocieze cu persoane nerespectabile și, dacă ar comite alte infracțiuni, ar putea fi închis imediat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri