Donald Trump va declara stare de urgență națională în SUA

Data actualizării: Data publicării:
donald trump getty
Foto: GettyImages

Președintele american Donald Trump intenționează să declare stare de urgență în SUA, pentru a face rost de fonduri pentru construirea zidului de la granița cu Mexicul, a anunțat Casa Albă, citată de BBC News.

Foto: GettyImages

Măsura controversată îi va permite lui Trump să nu mai aibă nevoie de aprobarea Congresului, care a refuzat să aloce bani pentru construirea zidului promis de Trump în campania electorală.

Democrații, dar și mai mulți republicani îl acuză pe Donald Trump de „un abuz grosolan de putere”, în condițiile în care starea de urgență este o măsură folosită de obicei în situații extraordinare.

Într-o conferinţă de presă, imediat după aceea, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat un vot „mai târziu astăzi (joi)” asupra acordului bugetar, fără să reacţioneze imediat faţă de anunţul declarării iminente a unei „urgenţe naţionale”.

Potrivit Reuters, Pelosi a declarat însă că ar putea declanşa proceduri judiciare în cazul în care Trump declară această „urgenţă naţională”.

Washingtonul are termen până vineri, la miezul nopţii, să evite un nou impas care ar putea conduce la „secarea” bruscă a bugetelor - „shutdown” - a 25% din administraţiile federale.

O lege adoptată în 1976 - „National Emergencies Act” - îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să invoce o ”urgenţă” naţională, pentru a activa puteri extraordinare, care i-ar permite lui Donald Trump să ocolească Congresul şi să se sprijine pe armată pentru a construi edificiul reclamat.

Ultimii preşedinţi ai Statelor Unite au făcut uz de aceste dispoziţii - însă în circumstanţe diferite.

George W. Bush a decretat stare de urgență națională după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar Barack Obama a făcut la fel în timpul epidemiei de gripă H1N1.

Donald Trump va anunța alocarea a 8 miliarde de dolari pentru zid

Preşedintele american, Donald Trump, urmează să anunţe astăzi un pachet de 8 miliarde de dolari destinat construirii zidului de la frontiera cu Mexicul, sumă ce urmează să fie obţinută prin declararea stării de urgenţă şi prin ordine executive, potrivit informaţiilor apărute în presa americană, relatează vineri EFE, citat de Agerpres.

Casa Albă a anunţat deja joi că preşedintele SUA va adopta măsuri executive pentru a obţine fondurile necesare pentru construcţia frontalieră, pe care Congresul i le-a refuzat.

Surse de la Casa Albă, citate de CNN şi ABC, au indicat că din suma totală de 8 miliarde de dolari, 3,5 miliarde de dolari vor fi obţinuţi ca urmare a declarării stării de urgenţă, iar fondurile vor proveni din bugetul destinat lucrărilor militare ale Pentagonului. Alte 2.500 de milioane vor proveni tot de la Pentagon, din fonduri deja aprobate pentru un program de confiscare a stupefiantelor. Departamentul Trezoreriei va trebui să contribuie cu 600 milioane de dolari din fondul destinat confiscării de droguri.

Restul de 1.375 milioane de dolari reprezintă suma pe care preşedintele Trump a reuşit să o obţină de la Congres în recentele negocieri bugetare.

Trump trebuie să ratifice vineri bugetul, aprobat joi de Senat şi Camera Reprezentanţilor, pentru a se evita o nouă închidere administrativă. În pofida apelurilor din partea unor cercuri conservatoare de a se opune, Casa Albă a anunţat că preşedintele va ratifica bugetul împreună cu măsuri, încă ne-oficiale, necesare strângerii de fonduri pentru construirea zidului. Se aşteaptă ca anunţul oficial şi mai multe detalii să fie făcute publice în discursul oficial pe care preşedintele îl va ţine la Casa Albă, intervenţie prevăzută să înceapă la ora locală 10.00 (15.00 GMT).

Ameninţarea cu declararea stării de urgenţă a fost lansată cu mai multe săptămâni în urmă. Până acum, Trump a încercat să obţină aceste fonduri din partea Congresului, ca parte a unei înţelegeri mai largi cu democraţii, referitoare la migraţie. Mai exact, preşedintele ceruse 5.700 de milioane de dolari pentru bariera frontalieră. Cu toate acestea, democraţii, care în ianuarie au reluat controlul politic asupra Camerei Reprezentanţilor, au rămas fermi pe poziţie, refuzând solicitarea preşedintelui şi au fost de acord, în cele din urmă, cu acordarea a doar 1.375 milioane de dolari pentru construirea a aproximativ 90 de kilometri de zid.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri