Sari la conținut
News Alert

Explozii la o uzină chimică din SUA, din cauza inundațiilor severe

Mai multe explozii au fost auzite la uzina chimică Arkema din statul american Texas, afectat în ultimele zile de inundații de amploare, relatează BBC.

Doi explozii au fost auzite la uzina chimică afectată de inundații, apoi a fost văzut un fum negru, relatează presa americană. De altfel, rezidenții comitatului Harris din Texas, care locuiesc pe o rază de 2,4 km în jurul uzinei aparținând grupului francez Arkema, au fost evacuați din precauție, din cauza riscului de incendiu sau explozie. Deocamdată nu există un pericol imediat pentru populație.

Din primele informații, un poliţist a fost dus la spital, după ce a inhalat fum toxic.

Potrivit BBC, din cauza ploilor puternice cauzate de uraganul Harvey electricitatea a fost întreruptă, iar produsele chimice stocate aici nu au mai putut fi răcite. În plus, nici generatoarele de urgență nu au mai funcționat, fiind inundate. Mai mult, substanțele periculoase au fost transferate în hangare pentru a fi depuse în containere refrigerate cu ajutorul unor motoare diesel, dar creșterea nivelului apei nu a făcut posibilă pornirea motoarelor, a explicat Arkema.

Compania franceză nu a anunțat deocamdată ce cantitate de materiale chimice era stocată în uzină.

Uzina din Crosby produce peroxizi organici, un compus utilizat la fabricarea materialelor plastice.

Apele au început să scadă în Houston, al patrulea cel mai mare oraş America. Ploile s-au mutat însă în alte zone ale statului Texas şi spre Louisiana. 33 de oameni au murit, până acum, din cauza inundaţiilor provocate de Harvey - cea mai costisitoare furtună din istoria SUA. Peste 32.000 de sinistraţi sunt cazaţi în adăposturile amenajate pe teritoriul Texasului. Deocamdată, pierderile provocate de fenomenele meteo sunt estimate la 160 de miliarde de dolari.