George H. W. Bush îl numește 'fanfaron' pe Donald Trump

Data publicării:
bush senior
Foto: Gulliver/GettyImages

George H. W. Bush, președinte al SUA în perioada 1989-1993, și-a exprimat convingerea că actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, este „un fanfaron” care se lasă condus de propriul ego. Fostul lider american a confirmat că la scrutinul prezidențial din 2016 a votat pentru candidata democrată Hillary Clinton, nu pentru candidatul propriului partid.

bush senior
Foto: Gulliver/GettyImages

Fiul lui Bush Sr., George W. Bush, și el președinte al SUA între anii 2001-2009, era de părere în timpul campaniei electorale că Trump nu avea habar despre „ce înseamnă să fii președinte”, potrivit unei noi cărți, care va vedea lumina tiparului la 14 noiembrie și din care postul de televiziune CNN și ziarul The New York Times au prezentat câteva detalii.

Comentariile au fost făcute de cei doi foști președinți în timpul campaniei electorale, într-un moment în care majoritatea sondajelor o dădeau învingătoare pe Hillary Clinton.

În carte, intitulată "The Last Republicans" (Ultimii republicani — n.r.) și scrisă de istoricul Mark Updegrove, Bush Sr. afirmă că a votat pentru Hillary Clinton, confirmând un zvon care a circulat cu câteva săptămâni înaintea scrutinului. În ceea ce-l privește, Bush Jr. a votat în alb, lucru anunțat de biroul său de presă chiar în ziua alegerilor, relatează Agerpres.

Cei doi foști președinți au discutat anul trecut cu Updegrove, spunându-i ceea ce credeau despre Trump: în mai 2016, Bush tatăl a spus cu subiect și predicat că nu îi plăcea candidatul pe care partidul său îl alesese pentru a se instala la Casa Albă.

„Nu știu multe despre el, dar știu că este un fanfaron. Și nu mă încântă prea mult ideea de a deveni liderul nostru”, a declarat Bush Sr., în vârstă de 93 de ani, care a adăugat ulterior că motivul pentru care Trump părea că vrea să devină președinte era „un oarecare ego” și că, pentru a uni țara, este nevoie de o doză de smerenie.

Și Bush Jr. a privit cu stupoare ascensiunea lui Trump, iar când acesta a declarat că era propriul său consilier, George W. Bush și-a spus că aspirantul republican la funcția de șef al statului „nu știe ce înseamnă să fii președinte”.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, George W. Bush, în vârstă de 71 de ani, i-a mărturisit lui Updegrove că se teme că va fi „ultimul președinte republican” al SUA, formulă care l-a inspirat pe autor în alegerea titlului cărții. „În acel moment, cred că (Bush Jr.) era îngrijorat că Hillary Clinton ar putea câștiga”, a explicat Updegrove pentru The New York Times.

„Însă, dacă analizăm valorile lui (ale lui Bush Jr. — n.r.) și pe cele pe care le împărtășeau tatăl său (Bush Sr. — n.r.) și Ronald Reagan (președinte între anii 1981-1989 — n.r.), ele diferă mult de valorile de astăzi ale Partidului Republican, îndeosebi în ceea ce privește ideile pe care le-a promovat Donald Trump în timpul campaniei sale electorale, care sunt în esență protecționismul și o oarecare xenofobie”, a adăugat el.

Cei doi Bush, tată și fiu, discută în carte și despre relația dintre ei, despre consilierii pe care i-au avut de-a lungul mandatelor lor și despre preocuparea lui Bush Sr. față de orientarea spre dreapta a doi dintre consilierii fiului său, fostul vicepreședinte Dick Cheney și fostul ministru al apărării Donald Rumsfeld. În carte, Bush Jr. respinge ideea că Cheney și Rumsfeld l-au manipulat și insistă că cei doi nu au luat„nicio afurisită de decizie” care îi revenea de drept președintelui.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri