Joe Biden, reacție după votul din Colegiul Electoral: „Democrația americană a funcționat!”. Cel mai critic discurs la adresa lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
Joe biden pe scena rosteste un discurs
14 decembrie 2020. Președintele ales Joe Biden rostește un discurs în clădirea teatrului din Wilmington, Delaware, după ce Colegiul Electoral i-a confirmat victoria în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 Foto: Profimedia

Președintele ales Joe Biden a susținut un discurs, luni seara, după ce Colegiul Electoral a respectat votul popular și i-a acordat victoria în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. A fost o ocazie pentru a deveni mai incisiv la adresa președintelui în exercițiu, Donald Trump, care încă nu și-a recunoscut înfrângerea și acuză nefondat fraude.

Joe Biden a obținut voturile a 306 reprezentanți electorali, în timp ce Donald Trump, președintele în exercițiu, a rămas cu 232 de voturi. Pentru a fi confirmat președinte ales era nevoie de 270 de voturi din partea electorilor care reprezintă statele americane. 

„Democrația americană a funcționat!” -  a declarat încântat Joe Biden, care și-a construit pe această idee o mare parte din discursul de 10 minute pe care l-a rostit. El și-a reafirmat încrederea în democrația americană și în corectitudinea procesului electoral.

Joe Biden a subliniat că exact același scor, 306 voturi electorale, a obținut și Donald Trump în alegerile din 2016, atunci când proclama că este o „victorie categorică”. Joe Biden s-a limitat să spună că respectă și este onorat de această decizie a Colegiului Electoral, care s-a achitat de „o datorie la fel de veche ca însăși democrația americană”.

Atac la Donald Trump

„Democrația noastră a fost greu pusă la încercare, dar a rezistat”, a constatat Joe Biden, făcând referire la încercările lui Donald Trump de a contesta acest rezultat și de a pune la îndoială corectitudinea votului. În cele din urmă, însăși tabăra lui Trump, înșiși oamenii numiți de el în funcții au respectat voința poporului.

Biden a reamintit că la acest scrutin au votat mai mulți oameni ca niciodată în istoria Statelor Unite și a fost cea mai clară demonstrație că alegătorii au preferat să-și facă datoria lor civică. „Este un motiv de sărbătoare, nu de atacuri”, a subliniat președintele ales. „Politicienii nu iau puterea, oamenii le-o încredințează pentru un timp”, a spus el.

„În această bătălie pentru sufletul Americii, democrația a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituțiile noastre a rămas neștirbită. Corectitudinea alegerilor noastre rămâne intactă. Acum e timpul să întoarcem pagina, așa cum am mai făcut de-a lungul istoriei noastre. Să fim uniți. Să ne vindecăm”, a spus Joe Biden în ceea ce constituie, practic, al doilea său discurs de acceptare a rezultatului alegerilor după cel din 7 noiembrie.

De data aceasta, Joe Biden a accentuat principiile democrației pentru a contracara toate demersurile lui Donald Trump din ultimele săptămâni de a răsturna voința poporului. Președintele ales a fost mai incisiv, criticând deschis încercările lui Trump de a pune la îndoială votul americanilor și soliditatea instituțiilor, a sistemului legal al țării și a agențiilor de informații. 

„Este o poziție extremă (a lui Donald Trump, n.r.), nemaivăzută, o poziție prin care a refuzat să respecte voința poporului, a refuzat să respecte statul de drept și a refuzat să onoreze Constituția”, a spus Joe Biden.

joe biden jill biden profimedia-0576062065
Viitoarea primă-doamnă Jill Biden i-a fost alături, ca întotdeauna, lui Joe Biden și l-a îmbrățișat după discursul rostit la 14 decembrie 2020 după ce Colegiul Electoral l-a confirmat ca președinte ales al Statelor Unite Foto: Profimedia

Ca și în celelalte discursuri rostite după scrutinul din 3 noiembrie, Joe Biden a pus accent pe ideea de solidaritate și unire a națiunii americane. „Suntem oameni cumsecade, venim din multe părți ale lumii”, a spus președintele ales.

El a făcut apel la o tranziție pașnică și a atins și celelalte teme mari ale viitoarei sale administrații: lupta cu coronavirusul, refacerea economiei, implicarea în lupta împotriva schimbărilor climatice. S-a arătat încrezător că vaccinul va învinge pandemia și și-a declarat compasiunea pentru familiile celor peste 300.000 de victime americane ale pandemiei. 

Joe Biden și-a încheiat discursul cu tradiționala sa referire la soldații americani: „Dumnezeu să ne protejeze soldații care ne apără democrația”, a spus președintele american ales.

joe biden tuseste profimedia-0576060929
Președintele ales Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a avut ușoare probleme cu vocea în timpul discursului rostit la Wilmington, Delaware, după ce Colegiul Electoral l-a confirmat ca președinte ales al SUA Foto: Profimedia

Ușor răgușit, a fost nevoie să-și dreagă de mai multe ori vocea, iar la final, soția sa, Jill Biden, viitoarea primă-doamnă, a venit lângă el și i-a oferit brațul, în condițiile în care Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, are o orteză la picior și merge șchiopătând, în urma unui accident suferit în urmă cu câteva săptămâni.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Cum se explică violențele recente ale extremiștilor ruși în Daghestan. Mesajul ISIS după atacurile în care au...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...