Joe Biden promite că SUA vor reveni în OMS în prima zi a președinției sale

Data publicării:
Joe Biden candidatul democratilor în alegerile prezidentiale din 2020
Joe Biden. Foto: GettyImages

Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, a declarat că în caz de victorie în alegerile din 3 noiembrie, chiar „în prima zi” a preşedinţiei sale va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Americanii sunt mai în siguranţă atunci când America se angajează să consolideze sănătatea globală. În prima zi a preşedinţiei mele, mă voi alătura OMS şi voi reafirma leadership-ul nostru mondial”, a declarat contracandidatul lui Donald Trump la Casa Albă.

Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marţi, ceea i-ar acorda lui Joe Biden posibilitatea de a o anula în cazul venirii sale la Casa Albă, în ianuarie 2021.

SUA, membru fondator al OMS și cel mai mare contribuabil

Washingtonul a confirmat marţi că a notificat oficial ONU cu privire la retragerea țării din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care Washingtonul o acuză că a reacţionat cu întârziere în pandemia de coronavirus și că a fost de partea Chinei.  SUA sunt cel mai important contribuabil la bugetul Organizaţiei Mondiale a Sănătății.

Preşedintele Donald Trump a lansat oficial procedura de retragere a Statelor Unite din OMS. „Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA. Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Naţiunile Unite au confirmat, de asemenea, că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS. Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a se retrage din organizaţie: să respecte un termen de un an şi să fie la zi cu contribuţiile pentru organizaţie.

Decizia Casei Albe a fost criticată de Federaţia oamenilor de ştiinţă americani. Retragerea survine „într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internaţională” şi această retragere „nu va face decât să afecteze lupta globală împotriva COVID-19”, a reacţionat Federaţia, potrivit Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri